HellO, WOrld!

 

“Travel is the only thing you buy that makes you richer.

Ma rog, nu cred ca la asta s-a gandit Marco Polo cand a plecat acum 750 de ani spre China, urmand Drumul Matasii. Sunt foarte sigur ca el, fiind din familie de negutatori, avea in minte niste bogatii mult mai palpabile pe care urma sa le obtina mergand atat de departe, pana spre capatul lumii cunoscute. Si totusi, uite ca ce l-a facut celebru pe Marco nu este bogatia sa nemaivazuta, ci insusi calatoriile sale.

Am mers si eu pe Drumul Matasii. Cateva sute de kilometri doar, in podisul uscat al Anatoliei si prin muntii Taurus. Turcia m-a fascinat intotdeauna, pentru ca aici m-am intalnit pentru prima data cu Orientul, cu fructele, condimentele si culorile sale nemaintalnite. A fost si prima tara straina in care am ajuns, si poate de aici s-a nascut senzatia asta de “acasa”, pe care o am inca de cand ajung pe malul Bosforului. Dar, ca si cum nu eram deja suficient de indragostit de Turcia, calatoria pe Drumul Matasii mi-a dezvaluit locuri si mai uimitoare.

Am ajuns in Cappadocia, unde am zburat cu balonul, asa cum v-am povestit deja AICI. M-am minunat de frumusetea nepamanteasca a Tuz Ghiol, unde pamantul pare ca s-a intors cu capul in jos si ai senzatia ca te plimbi prin cer. Am oprit ala Sultan Han Kervansaray, faimosul loc de popas plasat strategic pe drumul dinspre Istanbul si Alep. Era deja ridicat pe vremea lui Marco Polo, asa ca e posibil ca venetianul sa se fi oprit chiar aici in drumul sau spre indepartata China. Imi imaginez ce forfota, cate caravane si cati negutatori adunati aici din tot Orientul se intalneau la Kervansarayul de langa Aksaray, in campia asta prafoasa pe unde ii aducea dorul de castig. Toata forfota aia acum a disparut, se aud doar aparatele de fotografiat ale turistilor minunati de lucratura splendida in marmura de pe zidurile caravanseraiului. Poate nu as fi ajuns niciodata aici, daca nu ma invitau prietenii de la Prestige Tours sa descopar o Turcie pe care inca nu o cunoscusem inca.

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu SIlk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Alaturi de Ana, care ar fi sucit mintile calatorilor si acum sute de ani.

 

Am zabovit un pic aici, intre zidurile groase ale hanului, am facut zeci de fotografii, apoi ne-am imbarcat iar in autocarul ce ne ducea spre plajele splendide ale Antalyei. Insa, pentru a ajunge acolo, trebuia sa traversam semetii munti Taurus, incarcati inca de zapada pe culmi. Recunosc, nu ma asteptam sa vad zapada in aceasta aventura turceasca, mai ales ca ne apropiam de miezul verii, insa uite ca tara asta este cu adevarat plina de surprize. Nu cred ca a fost o zi in toata aceasta calatorie de o saptamana in care sa nu ma minunez de frumusetea acelor locuri pe unde ne-au purtat ghizii nostri. Turcia are intr-adevar ceva aparte, si nu degeaba isi numesc tara “cel mai mare muzeu in aer liber din lume”. Pentru ca asa e. Aproape oriunde am oprit in calatoria noastra pe Drumul Matasii, istoria devenea ceva aproape palpabil, ca si cum sutele de ani s-au scurs doar intr-o clipa, iar pe acolo trecuse chiar ieri Marco Polo. Doar noi, grupul de jurnalisti si bloggeri, am aterizat cu ajutorul unei masini a timpului, chiar acolo. Si cu ajutorul celor de la Prestige, desigur, care au facut toata aceasta magie, special pentru noi.

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu Silk Road

Ovidiu Muresanu SIlk Road

Poza asta geniala a fost facuta de Matei.

 

A fost atat de extraordinara aceasta calatorie, incat imi doresc sa ma intorc. Sa mai merg odata pe Drumul Matasii, poate si mai departe, pe urmele lui Marco Polo. Nu m-am intors mai bogat, pentru ca m-am ales doar cu cativa magnetei, o carticica cu versurile lui Rumi si un borcanas cu o combinatie de condimente numita de localnici Viagra turceasca, pe care am primit-o ca suvenir de la ghidul nostru, talentatul si carismaticul Aytach. Insa toate amintirile si experientele noi de care am avut parte in aceasta calatorie, (pe o parte dintre ele le-ati putut vedea pe Snapchat), m-au facut sa ma indragostesc si mai tare de Turcia. Din fericire, indiferent de razboaie, imperii, dorinte de putere ale unora sau altora, Drumul Matasii a ramas acolo. Si ne asteapta. La fel de fermecator, magic si plin de legende, ca pe vremea lui Marco Polo si a lui Kublai Han.

 

LOve,

O.

 

Outfit: H&M T-shirt and shorts, Balmain X H&M shoes, Alexander Wang X H&M sports tights,  Komono sunglasses, available in selected OPTIblu stores.

Photos of me by Emil Costrut 

Landscape photos by Matei Buta