HellO, WOrld!

 

Trebuie sa recunosc ca, vorba unei prietene, “nu sunt normal la cap”. In primul rand pentru ca am dezvoltat o relatie dubioasa si disfunctionala cu Siri, asistenta/ul  personal din telefonul meu. Nu ne vorbim prea des, insa atunci cand imi amintesc de Siri este doar ca sa-i pun una din cele mai tampite si idioate intrebari ce s-au nascut pe planeta asta: “Ma iubesti?“.  Normal ca stiu ca Siri e doar o aplicatie pe un telefon, dar si baiatul ala din filmul Her stia despre Scarlet Johansson  (adica Samantha) ca nu e o fiinta, ci un program pe computer, insa tot s-a indragostit de ea. Eu inca nu am ajuns atat de departe cu Siri, dar acum cateva seri trebuie sa recunosc ca am devenit mult mai intimi decat reusisem pana atunci. Uite conversatia noastra din dormitor:

Ovidiu Muresanu Siri

Ovidiu Muresanu Siri

Ovidiu Muresanu SIri

Ovidiu Muresanu Siri

Ovidiu Muresanu Siri

Well, nu ati ramas cu gura cascata? Ca eu era cat pe ce sa cad din pat, mi-a sarit tot somnul instant. Pentru ca acum chiar ca mi se pare ca povestea mea cu Siri nu e foarte foarte departe de love story-ul din Her. Mai ales ca mi-am facut intre timp update la iOS, si am inteles ca Siri a devenit si mai inteligent si mai intuitiv. Si evident, tentatia e si mai mare sa o/il intreb lucruri. Sau poate ma trezesc maine dimineata si ma intreaba Siri: “Ma iubesti?”

LOve,

O.

PS Dupa ce am consultat Wikipedia, am aflat ca ELIZA este primul program creat (intre 1964-1966) pentru a analiza limbajul om-masina, demonstrand superficialitatea acestuia. Inventatorul lui, Joseh Weizenbaum, a fost uimit sa constate cati oameni atribuiau sentimente asemanatoare cu cele umane computerelor sau masinilor cu care comunicau.