HellO, WOrld!

Desigur, nu aveam cum sa ajung la Istanbul si sa nu vizitez cel mai cunoscut monument din orasul intemeiat de imparatul roman Constantin, actualmente sfant. Ayasofia, cum e numita de turci, este o constuctie grandioasa, a carei cupola uriasa a fost depasita in marime abia la 1000 de ani de la constructia sa, de catre cea a catedralei Sf.Petru din Roma. Bineinteles ca in jurul ei este plin ochi de turisti, iar pentru accesul in muzeu aveti de asteptat destul de mult. Asa ca va indemn sa va inarmati cu rabdare si sa va bucurati de timpul petrecut in aer liber admirand exteriorul catedralei. Eu va recomand sa mergeti dimineata, asa cum am facut eu,  pentru ca veti avea mai putin de asteptat si, in plus, o sa evitati soarele arzator si o posibila insolatie, daca afara nu e inorat. Oricum, o sa merite asteptarea, pentru ca dupa ce o sa intrati prin Poarta Imparateasca in biserica finalizata de Iustinian in anul 537, o sa ramaneti uimiti de frumusetea mozaicurilor, a coloanelor uriase din marmura, dar mai ales de cupola ridicata la 55 de metri inaltime.

 

Pentru ca este atat de mare, o sa va petreceti cam o jumatate de zi incercand sa bifati toate atractiile turistice din Sfanta Sofia, sa va fotografiati si sa fotografiati fiecare mozaic spectaculos sau coloana adusa de romani de la capatul imperiului lor, fie din Baalbek, fie din Efes. In total, in toata catedrala sunt 107 coloane, mare parte a lor fiind la etaj.
La inceputurile ei, la parterul catedralei aveau acces doar barbatii, spatiiile de la etaj fiind rezervate femeilor. Ajungeti acolo urcand prin niste tuneluri in serpentina, numite kihlias, pavate cu bolovani si iluminate destul de slab, asa ca poti avea senzatia la un moment dat ca te-ai intors cu 1500 de ani in urma. Din reverie insa va veti trezi brusc la etaj, unde veti ajunge pentru inceput intr-un fel de bazar cu obiecte decorative pretioase (de la icoane aurite la pumnale batute in pietre scumpe), asa ca daca vreti sa plecati acasa cu un suvenir, aveti de unde alege (mie mi s-au parut un pic cam prea sclipitoare, insa depinde de gusturi). Anyway, eu am mi-am continuat periplul turistic si am admirat superbele mozaicuri din galeriile in forma de potcoava, am privit pe fereastra spre Moscheea Albastra, dar m-am si odihnit putin, dupa ce am trecut prin poarta de marmura a Paradisului si Infernului, si am privit de sus la multimea de turisti ce se perindau prin nava centrala a bisericii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa cum se vede de aici de sus, catedrala e chiar uriasa! Dupa ce Constantinopolul a fost cucerit de Mohamed Cuceritorul, acesta a adaugat un prim minaret bisericii pe care a transformat-o in moschee. Urmatorul minaret a fost ridicat de fiul sau, Baiazid al II-lea, iar ultimele doua au fost construite de faimpsul arhitect turc Sinan sub domnia sultanului Selim al II-lea.Turcii au acoperit secole intregi mozaicurile cu vopsea alba, insa nu le-au deteriorat, astfel incat dupa transformarea cladirii in muzeu, o buna parte dintre acestea au putut fi restaurate.

 

 

 

Eu m-am minunat o zi intreaga de ele, imaginandu-mi cati regi, imparati si sultani au trecut pe aici, cate povesti de putere, de ambitie si cate orgolii au ascuns zidurile Sfintei Sofia. Si chiar daca niciunul dintre acestia nu mai traieste acum, sunt  curios ce senzatie ar fi avut fiecare dintre ei vazand marea de turisti care o asalteaza zilnic, incercand sa obtina cea mai frumoasa fotografie de postat pe Facebook sau pe Instagram. Indiferent ca sunt crestini, musulmani, budisti, evrei sau atei, toti se aduna aici pentru a admira superba cladire veche de 1500 de ani. Asa cum am facut si eu, intr-o duminica, nu ca oricare alta.

 

H&M jacket (SS 2014 Collection) & trousers, Calvin Klein shirt, Converse sneakers, Patzaikin sunglasses

Programul muzeului este de la 9 la 19 pe perioada verii, iar costul unui bilet pentru vizitare este de 30 lire turcesti (TL). O sa va mire ca exista si niste automate care elibereaza bilete, insa lumea sta cuminte la coada si asteapta sa cumpere bilete de la ghiseele de la intrarea in curtea muzeului. Mai multe informatii gasiti AICI.

Despre alta aventura a mea la Istanbul puteti citi AICI.

Arrivederci!

 “What should I visit when I get to Istanbul? Mhhh..?” I was wondering myself on the plane. Of course, the most famous monument in the city, founded by the Roman Emperor Constantine , known now as a saint. Ayasofia, as it’s called by the Turks, it‘s an architectural masterpiece, whose huge dome was exceeded in size only  1000 years after its construction, by the one built on top of the St. Peter cathedral in Rome.  So, as you can expect, it’s now full of tourists , and for access to the museum you have to wait long enough. That’s why I recommend you to go there in the morning, as I did. Anyway, after a half of hour (or maybe more),  I entered through the Emperors Gate in this beautiful  church completed by Justinian in 537. ANd then, I  had a WOW moment! I was amazed by the beauty of mosaics, the huge marble columns, and especially by the dome that stand at 55 meters height .
 Because it is so big, you will spend about half a day trying to check all the tourist attractions of St. Sophia , to shoot each spectacular mosaic or column brought by the Romans from Baalbek or Ephesus. In total, across the cathedral, are 107 columns , most of them being upstairs, in the Gallery, where you can also find the most beautiful mosaics.
It’s such an amazing place! I spent almost one day here, fascinated by his history, trying to imagine in my mind all the emperors, kings and sulthans that walked on the same pavement many many years ago.

The Hagia Sophia Museum its open from 9.00 to 19.00 durring summer, and the ticket price its 30 TL. For more information, check their official website, HERE.

You can read more about my Istanbul Adventure, HERE.

Arrivederci!