“Alles hat ein Ende, nur  die Wurst hat zwei.”

 

HellO, WOrld!

 

Astazi va invit in tara carbohidratilor fara sfarsit si a wurstilor fara numar. Toate udate cu milioane de litri de bere. Da, de Germania e vorba. Iar daca sunteti sunteti pe cale sa incepeti o dieta, mai bine dati click AICI. Totusi, daca l-ati votat pe Iohannis, cred ca ar fi mai bine sa aflati parerea mea despre tara de unde stramosii lui au emigrat, acum sute de ani, pentru a se stabili in Ardeal. Fiind nascut intr-un burg intemeiat de sasi, m-am intrebat toata copilaria ce i-o fi determinat pe oamenii aia sa se mute la mii de kilometri de familiile lor, pentru a incepe o viata noua fix in salbaticia de atunci a Transilvaniei. Am gasit acum un posibil raspuns. Cred ca pe nemti e greu sa-i opresti cand isi pun ceva in cap. De cele mai multe ori reusesc. Asa cum a facut si Klaus al nostru, care dintr-un outsider a devenit, in cateva luni, presedinte de tara. Si asa au facut si stramosii lui, care, afaceristi inascuti, si-au dat seama ca apropierea de Orient le-ar putea fi foarte benefica si  ca s-ar putea imbogati. In plus, Ardealul seamana izbitor de bine cu Bavaria de nord. Asa ca s-au oprit aici. Cu tot cu retetele de carnati, bere si varza calita.

Anyway, cateva sute de ani mai tarziu, am ajuns eu pentru prima data in Bavaria. In cea de Nord, in regiunea Nurnbergului, unde se tine cel mai vechi festival al berii din regiune, Entla’s Keller. 200.000 de vizitatori in doua saptamani, milioane de litri de bere, kilometri de carnati. Stiu, insist cam mult cu asta, dar e reteta distractiei germane. Adaugati o vreme perfecta de sfarsit de mai, nenumarate fanfare si o multime de germani foarte fericiti, imbracati in costumele locului. Familii perfecte cu copii blonzi, cu mame imbracate in rochii in carouri, cu soti cu salopete din piele intoarsa si camasi in aceleasi carouri, asortate cu ale nevestelor. Aveam senzatia ca am aterizat pe platourile de filmare a unei reclame pentru promovarea Bavariei. Ei bine, nu. Totul arata ca intr-o reclama, pentru ca asa e Germania, e pe bune. Nu recurge la niciun artificiu, de genul “eterna si fascinanta”. E asa, pur si simplu. Si chiar daca nu esti fanul mancarurilor grele, al berilor in halbe de un  litru si al repertoriului Abba interpretat de o fanfara, s-ar putea sa patesti ca mine si sa nu mai vrei sa pleci de aici. Sau sa iti doresti sa se repete cat mai repede, asa cum am vrut eu cand am coborat din roata mare. Pentru ca e bine.

FullSizeRender (34)

FullSizeRender (39)

FullSizeRender (38)

FullSizeRender (33)

FullSizeRender (36)

FullSizeRender (37)

IMG_3099

FullSizeRender (40)

FullSizeRender (42)

FullSizeRender (44)

IMG_3190

FullSizeRender (43)

FullSizeRender (35)

 

Liebe,

O.

The Project Friday is in LOVE with O. it’s realized with the special support of Molecule F, and it’s a tribute to Romanian designers.

Tricoul “Proudly Wearing Romanian Designers” este disponibil AICI.

 

Eu am ajuns in Bavaria la invitatia Organizatiei Germane pentru Turism. Revin in curand cu celelalte aventuri din orasele Nurnberg si Coburg.

#VisitGermany