HellO, WOrld!

 

Ma pregatesc sa intru in a 4-a saptamana de izolare, in casa. Nu stiu cum se simte la voi, dar mie mi se pare ca traiesc un vis (sau un cosmar – inca nu sunt sigur), inspirat dintr-un scenariu de film SF. Sau de o carte. Ma simt ca Micul Print pe planeta lui, dar unul care si-a inlocuit trandafirul cu o orhidee. Sau ca personajul principal din Posibilitatea unei insule, a lui Houellebecq, care nu stie ca mai exista o alta lume in afara casei si a computerului. Pentru ca zilele si saptamanile se scurg acum fara ca nimic senzational sa se intample de fapt. Sau se intampla ceva atat de senzational (si tragic in acelasi timp), incat nu pare real. Sincer, cati dintre voi si-ar fi putut imagina acum 3 luni ca un virus (un organism microscopic), ne va da intreaga planeta, dar si vietile, peste cap, mai ceva ca un razboi mondial? Sunt sigur ca nimeni. Desi au fost avertismente in acest sens, noi ne-am vazut de vietile chill si relaxate, cu joburi, rate la banci sau masini, calatorii si iesiri cu prietenii. Si uite ca acum parem cu totii nesite personaje de film, sau de carte. Si stam in case, ca sa ne aparam de un dusman invizibil.

Poate cineva a vrut in sfarsit sa ne arate ca nu noi suntem, si nici nu vom fi vreodata, adevaratii stapani ai planetei. Ci niste chestii mici. Niste microbi. Niste virusi. Si poate cu ocazia asta ne mai coboara, la propriu, cu picioarele pe pamant. Ca prea o ardeam cu nasul pe sus.

Dar pentru ca tot stam atat de mult in case, macar sa o facem intr-un mod placut. Si folositor. Sa castigam din urma experientei asteia. Am scris AICI de multimea de muzee sau spectacole pe care puteti sa le vizitati sau vizionati online. Astazi insa a venit randul cărților, unele pe care le iubesc mult, si pe care le recitesc cu drag, iar altele, pe care abia astept sa le lecturez. Poate va inspira si pe voi mica mea biblioteca de carantina.

 

10 cărți de re(citit) în carantină:

Micul Prinț – Antoine de Saint-Exupery

Posibilitatea unei insule – Michel Houellebecq

Gabriel Garcia Marques – Douăsprezece povestiri călătoare

Nora Iuga  – Lebăda cu două intrări

Andrei Pleșu – Despre frumusețea uitată a vieții

Dragă Domnule și prietene – Scrisori către Arsene Henry, ministru al Franței la București

Neagu Djuvara – Amintiri și povești mai deocheate

Ernesto Sabato – Tunelul

Muriel Barnes – Eleganța ariciului

Eric-Emmanuel Schmitt – Cei doi domni din Bruxelles

 

Carti Ovidiu Muresanu

Sper sa ne revedem cu bine, si mai bogati, macar spiritual, cand tot acest cosmar se va incheia. Da, pana la urma am concluzionat ca e un cosmar. Si nu imi place deloc. Prefer sa citesc decat sa-l visez.

 

LOve,

O.

Outfit: O. Viata Mea Tshirt from The Stories of O., Topman trousers, Tom Ford glasses.