HellO, WOrld!

 

Se spune ca “barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus”. Asa o fi. Sunt sigur insa ca Mirela nu e din sistemul nostru solar, nici macar din galaxia asta in care ne invartim in jurul unei stele aproape nesemnificative. Cred ca ea vine dintr-o lume care cunoaste foarte bine cum arata viitorul. Altfel nu imi explic cum a reusit in 5 ani sa transforme un proiect ce parea aproape imposibil, intr-un moment in care shopingul online in Romania nu depasea 1% din valoarea totala a cumparaturilor de haine, intr-o mare reusita. O cunosc inca de inainte ca Molecule-F sa ia nastere si intotdeauna i-am apreciat eleganta. Insa nu o banuiam atunci de o asemenea determinare si forta, care sa o ajute sa aduca brandul Molecule-F acolo unde se afla acum. Pe cale de a face pasul, in sens invers decat suntem noi obisnuiti, dinspre online spre offline. Un pariu pe care Mirela Bucovicean sunt sigur ca il va castiga. Pentru ca nu e nici de pe Marte, nici de pe Venus. E de pe Pamant. Si ii place carnea. In sange.

Ovidiu Muresanu Mirela Bucovicean

Mirela Bucovicean

Ovidiu Muresanu Mirela Bucovicean

Ovidiu Muresanu Mirela Bucovicean

Ovidiu Muresanu Mirela Bucovicean

Ovidiu Muresanu Mirela Bucovicean

Ovidiu Muresanu Mirela Bucovicean

Ovidiu Muresanu Mirela Bucovicean

Iar ca sa ma conving ca e asa, am invitat-o la masa. Si la un interviu.

 

Se spune ca “There’s no business like show business”. Cat e show si cat e business in moda de acum?

Mirela Bucovicean: Moda este prin definitie show. Atat online, cat si offline, imaginea primeaza. Totusi acest show face parte dintr-o industrie bine conturata. Un adevarat business in moda, realizat cu profesionalism, constanta si continuitate, necesita multa concentrare si munca. In ceea ce ma priveste, moda pentru mine reprezinta in primul rand un business. Show-ul este pentru privitori si pentru ca “The show must go on”, Molecule F va ramane un business puternic care se va dezvolta atat online cat si offline.

In Romania putem vorbi de un business de moda? Sunt designerii romani pregatiti pentru asa ceva?

Parte dintre designerii romani au demonstrat deja ca se face business in moda, atat in Romania, cat si pe plan international. Din pacate, pe cei care au reusit ii putem numara pe degete. Acestia au inteles ca moda este o industrie ca oricare alta, in care trebuie investit financiar, muncit enorm si cautat in mod constant sa te faci remarcat pozitiv. Concurenta este mare, sunt foarte multi absolventi talentati, dar numai cei extrem de determinati, potentati de talent, cu ceva noroc, consiliere de calitate si sustinere, au sanse de reusita.

Afacerile din Romania, ca de altfel in toata lumea, sunt dominate de barbati. Cum te simti intr-o lume atat de machista?

Dragul meu, lucrez in moda! Care machism? Orgolii da, dive cat cuprinde, de tot soiul, dar masculul feroce nu l-am întalnit in acest domeniu. Aici cred ca cele puternice sunt femeile.

Ce asteptari aveai de la Molecule-F? In momentul lansarii era un concept complet nou pentru Romania, designerii locali erau foarte putin cunoscuti (cu exceptia a catorva nume), online-ul era inca in fasa, iar increderea intr-un astfel de mediu era aproape zero. S-a lasat cu sange si multe nopti nedormite?

S-a lasat cu multe nopti nedormite. Pe atunci optimismul tuturor era in doze mari si dorinta de a lucra si reusi era si mai mare. Eu am fost mereu o iubitoare a valorilor romanesti. Pentru ca purtam tinute create de designeri romani si pentru ca am observat ca este destul de greu sa ii gasesti pe acesti designeri intr-un singur loc, omul de business din mine a intrevazut o oportunitate. Nu mi-a fost frica ca dau gres, pentru ca mi-am urmat instictul si pasiunea. Molecule F a fost un succes prin noutatea pe care a prezentat-o. In primul an de existenta, Molecule F a devenit “ etalonul modei romanesti” si de 5 ani suntem prezenti pe piata, iar an de an am crescut, asa cum un business ar trebui sa creasca. Planuri de dezvoltare sunt si au depasit demult stadiul incipient, drept dovada stand glisarea in offline cu un concept store intr-unul dintre marile centre comerciale din Romania. Dar despre acest nou si mare proiect Molecule F, voi reveni. Stii cum e, I wouldn’t want to jinx it. Molecule F a fost pentru mine un business pornit de la un hobby. Cu siguranta ca aveam asteptari mari, care s-au implinit si continua sa se implineasca, deoarece am crezut in proiect, am dezvoltat o echipa care la randul ei a crezut in proiect si impreuna, dominati de pasiune, profesionalism si dedicare am crescut Molecule-F. Nu ne oprim!:)

Mai ai astfel de nopti, chiar si dupa 5 ani?

Noaptea dorm perfect, acum. Mi-am perfectionat tehnica, am invatat sa apelez mai mult la gandirea analitica si sa nu mai plec urechea la “canalul” suburban. Acum avem mai mult sange. ☺

Am folosit in shooting multe clisee, dar vad ca in moda, mai ales in ultimul timp, sunt foarte putine revolutii sau schimbari spectaculoase. Vorbim aproape in fiecare sezon de revenirea anilor ’90, ’80, ’60 sau ’50, dar aproape nimic despre ce va fi in 2020. Colectiile sunt de multe ori reinterpretari ale unor tendinte din trecut. Desigur, au aparut materiale noi, tehnologii noi. Cum crezi ca va fi viitorul?

2020 este foarte aproape, nu cred ca se vor schimba prea multe. Se va merge pe amprenta personala, poate diluarea trendurilor, dar cel mai important cred ca va fi interesul acordat noului val de designeri. Incepe sa se generalizaze obiceiul de consum “no label” si sa primeze calitatea versus pret.

Daca ar fi sa apari la un moment dat pe o coperta de revista, pe care anume ti-ai dori sa apari: Vanity Fair, Vogue, Time sau Forbes?

Vantity Fair, pentru ca le include pe toate celelalte. Si pentru ca imi place cel mai mult.

Esti o carnivora? Care e felul tau preferat de mancare?

In sange.

Daca ar fi sa faci o pauza si sa iti iei un an sabatic, unde ai calatori?

Doamne, ce mi-as mai dori un an sabatic! Acum imi au seama ca pe cel pe care l-am avut inainte de Molecule F nu l-am exploatat la maximum. As calatori pe toate celelalte continente, as merge in zone greu accesibile, acolo unde ineditul este dincolo de un fel de mancare, unde infuzia culturala este autentica si puternica, unde paradigma de gandire asupra vietii are alt unghi de aplicare, acolo unde “valoros” inseama cu totul altceva decat in Europa, acolo unde as putea privi din nou cu curiozitatea unui copil. Categoric o buna perioda de timp as ocoli civilizatia moderna.

 

LOve,

O.

Fotografiile au fost realizate la Vacamuuu, pe Calea Floreasca, si vreau sa le multumesc pentru tot sprijinul pe care ni l-au acordat. You rock, guys!

The Project Friday is in LOVE with O. it’s realized with the special support of Molecule F, and it’s a tribute to Romanian designers.

 

Photography: Dan Cristian Gocan

Hair Style Mirela: Daniel Berinde

Hair Style Ovidiu: Robert Both Studio

Outfit: Mirela – Venera Arapu Gown, available on Molecule-F, Ovidiu – Leather apron Crina Bulprich, available on Molecule-F, Zara suit, Monocult shirt, Bigotti tie