HellO, WOrld!

 

Am coborat pe peronul garii Amsterdam Centraal si am avut impresia ca sunt intr-un film vechi, in care primele secvente sunt filmate cu incetinitorul, astfel incat publicul sa se obisnuiasca mai usor cu lumina ce vine dinspre ecranul cinematografului. Am facut cativa pasi si m-am trezit dintr-o data pe malul agitat al unui canal. Senzatia de deja-vu m-a lovit imediat, pentru ca ma simteam ca la prima mea intalnire cu Venetia. Acelasi cer gri, o ploaie firava ca o burnita, aerul ce miroase sarat a mare si niste cladiri vechi printre care, linistite, se astern canalele. Da, Amsterdam este Venetia nordului, si are toate motivele sa fie numit asa. Pentru ca:

Ovidiu Muresanu Amsterdam

 

Ovidiu Muresanu Amsterdam

Ovidiu Muresanu Amsterdam

Ovidiu Muresanu Amsterdam

Ovidiu Muresanu Amsterdam

– au aproximativ acelasi numar de canale: Venetia are 175 iar Amsterdam are 165.

– ambele orase sunt in Patrimoniul Unesco, tocmai din cauza unicitatii date de canalele lor.

– desi pare de necrezut, in Amsterdam gasesti aproape tot atat de multe pizzerii ca si in Venetia. De altfel, mancarea italiana este pe locul 2 pe Tripadvisor, dupa cea locala, in Amsterdam. Iar preturile sunt si ele asemanatoare – o pizza poate costa intre 5 si 15 euro.

– in Amsterdam poti face chiar si o croaziera italiana pe un vaporetto local, intr-un Pizza Cruise, asa ca ai toate sansele sa te simti ca in Italia.

– pe canalele lor circula cam acelasi numar de vaporase de transport de calatori. Daca in Venetia ele sunt mijlocul comun de transport public, in Amsterdam ele sunt destinate turistilor, pentru croaziere pe canalele orasului.

Cred ca sunt deja o multime de argumente care sa va convinga de asemanarile dintre cele doua orase. Pentru mine a fost suficient doar sa simt aerul sarat de pe malul canalelor, sa aud motoarele vaporaselor trecand in apropiere, si, cu o felie de pizza delicioasa in mana si cu o sticla de Peroni Nastro Azzurro in cealalta,  sa ma imaginez la cativa pasi de Rialto si de piata mea preferata din Venetia. Mi-ar fi placut atunci ca filmul care incepuse cu cateva ore mai devreme sa fie unul fantastic, astfel incat sa pot sa ma urc pe un vaporetto si dupa doar cateva statii sa fim anuntati de capitan: La prossima fermata: Lido! Iar apoi sa cobor, sa imi corectez tinuta, si sa ma indrept spre Palazzo del Cinema, pentru premiera filmului la Mostra Venetiana.

 

LOve,

O.

Photography:  Dorin Ciobanu
Hair Style: Robert Both Studio
Outfit: H&M shirt and trousers, Illesteva sunglasses, Clarks shoes, Flash Tattoos tattos.