HellO, WOrld!

 

Astazi inchei calatoria in lumea tinerilor designeri de moda care si-au prezentat colectiile de licenta sau de master la incheierea universitatii. Am trecut pe la UNArte in Bucuresti, apoi am fost la Cluj, la UAD Fashion, iar astazi o sa va prezint Gala Moda si Design Vestimentar de la Universitatea de Vest din Timisoara.

Facetune_08-07-2023-01-18-46

Pe catwalk, inaintea inceperii prezentarilor

E un eveniment pe care il urmaream de ceva timp, mai ales ca doi dintre profesorii coordonatori ai colectiilor studentilor de aici sunt designeri pe care ii apreciez mult, respectiv Cristina Lazar si Sandra Chira. Asa ca m-am bucurat tare cand am primit invitatia de a reveni la Timisoara, pentru a participa la evenimentul dedicat absolventilor. Si trebuie sa recunosc ca a fost o surpriza tare placuta, atat organizarea, dar mai ales seria de colectii prezentate pe catwalkul amenajat in gradinile superbe de la Iulius Mall. Am remarcat inca din backstage cateva piese si abia asteptam sa vad creatiile tuturor defiland in fata invitatilor. Iar bucuria mea cea mai mare a fost sa descopar ca majoritatea absolventilor au inclus in colectiile lor si tinute destinate barbatilor. Recunosc, moda de azi evolueaza din ce in ce mai mult spre conceptul unisex, ceea ce mi se pare senzational, pentru ca astfel creativitatea inceteaza sa mai fie constransa de norme de gen. Si am remarcat asta nu doar la Timisoara, dar si in colectii prezentate la Bucuresti la UNArte, sau la Cluj, la UAD Fashion.

20C7C5A9-C536-4A0B-B694-60751A3ED97C

Delegatia (incompleta – lipseste Ovidiu Buta) de la Bucuresti: Alina Aliman, Ioana Ciolacu, Lucy Faur, Ada Teslaru si cu mine, alaturi de Cristina Lazar

Iar acum a venit momentul sa va prezint favoritele mele:

Gabriela Baboș – Vineri 13

Babos Gabriela 3 Babos Gabriela 2

Babos Gabriela 1

Babos Gabriela 4

Mario Birdean – The Memory of Something I Have Seen

Mario Birdean 3

Mario Birdean 5

Mario Birdean 4

Mario Birdean 1

Alexandra Crista – Alternative Reality

Alexandra Crista 1

Alexandra Crista 3

Alexandra Crista 2

Denisa Țărcuș – Renim

Denisa Tarcus 1

Denisa Tarcus 3

Denisa Tarcus 2

Emma Năstase – Cornutele

Emma Nastase 4

Emma Nastase 3

Emma Nastase 2

Emma Nastase 1

Erin Beatrice Gregor – Connecting To

Erin Beatrice Gregor 2

Erin Beatrice Gregor 4

Erin Beatrice Gregor 1

Erin Beatrice Gregor 3

Octavian Grancea – No Mask?

Grancea Octavian 1

Grancea Octavian 2

Grancea Octavian 3

Grancea Octavian 4

O alta caracteristica ce m-a cucerit la colectiile prezentate in gradina Iulius Mall a fost alegerea de catre tinerii designeri a materialelor, multe dintre ele reciclate, sau biodegradabile. Iar o surpriza foarte placuta a fost modul in care au reusit sa aduca inspiratia traditionala in modernitate, colectia “Vineri 13” a Gabrielei Babos facand asta intr-un mod extraordinar de unitar. La fel, mi-a placut enorm si colectia “Cornutele”, din care mi-as dori sa port toate outfiturile baietilor ce au defilat pe catwalk. Apoi, la polul opus, felul in care Mario Birdean a reinterpretat niste croiuri clasice m-a cucerit imediat. De altfel, am si ales un outfit al lui pentru a vi-l prezenta separat, asa ca o sa va povestesc mai multe despre colectia lui atunci. Piesele din can-uri reciclate ale Alexandrei Crista le remarcasem deja de la Iasi, de la Romanian Creative Week, iar acum a fost doar o confirmare a talentului ei de a include in tinute de strada lucruri care de cele mai multe ori sfarsesc la gunoi. Iar ea le-a transformat in haine care arata incredibil! Apoi, trebuie sa recunosc ca inca din backstage m-a atras combinatia de albastru perfect, cu bleu si cu alb, din colectia lui Octavian Grancea, asa ca de aceea am ales si din colectia lui un outfit pe care il voi prezenta intr-o viitoare postare pe blog.

Totodata, detaliile delicate si liniile care m-au trimis cu gandul la lumea japoneza m-au atras la colectia semnata de Erin Beatrice Gregor, care are niste piese lucrate cu foarte multa migala si care mi s-au potrivit perfect. Asa ca o sa urmeze o postare si cu un outfit ales din colectia sa, “Connecting To”, ce transmite ideea conexiunii cu trecutul, dar si cu viitorul. Va povestesc insa despre asta curand. Iar nu in ultimul rand, trebuie sa mentionez aici si colectia Renim, semnata de Denisa Țărcuș, ce a integrat piese de denim reciclate in outfituri ce aratau foarte modern.

Dupa cum vedeti, am descoperit o multime de tineri talentati la Timisoara, si ma bucur ca am putut lua parte la Gala MDV.

Va las aici cu o fotografie din limuzina, pe care am facut-o unei parti a delegatiei noastre, dar si cu selfieul facut impreuna cu Cristina Lazar, chiar inainte de inceperea galei.

Facetune_08-07-2023-01-26-11

Ioana Ciolacu, Ovidiu Buta, Alina Aliman

Facetune_08-07-2023-01-19-36

Oricum, vreau sa felicit toti absolventii acestui an si sper sa aud numai vesti bune despre parcursul lor in moda, acest domeniu care pare atat de superficial, dar care, cumva, de atatea mii de ani, reuseste sa schimbe lumea.

LOve,

O.

Fotografii de catwalk Casandra Contora, Petre Silasi, Martin Cucu.