“Were a man to spend only one day in Sicily and ask, “What must one see?” I would answer him without hesitation, “Taormina.” (Guy de Maupassant)

 

HellO, WOrld!

 

Imagineaza-ti ca intr-o zi ajungi, in sfarsit, in locul ala la care visezi de ani buni, ce parea cumva ireal. Si totusi, el exista. Si chiar daca nu e chiar asa cum ti-l imaginai, totusi te indragostesti de el.

Inca incerc sa inteleg cum a declansat in mine obsesia pentru Taormina filmul cult al lui Luc Besson, Le Grand Bleu. M-am indragostit cu ani in urma de povestea stranie a scufundatorului la mare adancime, ce ajunge la un moment dat si in acest satuc pitoresc din Sicilia. Aici participa la o competitie de profil si este implicat in furtul si eliberarea in mare a unui delfin din, ati ghicit, Aqua Parcul din Taormina. Ei bine, am aflat cu mare dezamagire apoi ca acel Aqua Parc nu exista, iar in Taormina au fost filmate, de fapt, doar putine secvente (intr-un restaurant pe malul marii, si cam atat). Dar cu toate acestea, continuam sa visez ca intr-o zi voi ajunge in Taormina, care poate nu va fi chiar asa cum imi imaginasem, dar de care sigur ma voi indragosti.

Iar asta s-a intamplat, in cele din urma, acum doua saptamani.

Taormina e un orasel incredibil de frumos de pe coasta de est a Siciliei, ce a devenit in timp unul din locurile cele mai exclusiviste ale insulei, preferata de turisti pentru aerul sau cosmopolit si care pastreaza, in acelasi timp, farmecul traditional sicilian. Privelistile ametitoare de aici asupra marii Ionice, ce e de un albastru incredibil, coastele muntoase pe care e asezata si care se sfarsesc chiar in marea mentionata mai sus, apropierea muntelui Etna ce se profileaza in zare cu norul sau subtire de fum, toate acestea fac din Taormina un loc de vis. Un vis albastru, desigur.

Ce sa nu ratezi in Taormina:

O plimbare pe Corso Umberto si in Piata IX Aprilie

Taormina are acest aer cosmopolit pe care il vei regasi cel mai bine pe strada principala (pietonala) din orasul vechi: Corso Umberto. Aceasta strabate intreg centrul si este populata cu magazine de imbracaminte, de suveniruri, gelaterii dar si nenumarate restaurante cu terase asezate in mici piete pitoresti. Undeva, chiar la jumatatea acestei strazi se afla si Piate IX Aprilie, de unde puteti admira o panorama superba asupra marii dar si sa recunoasteti unele din monumentele Taorminei. Aici gasiti o biserica baroca (Chiesa di San Giuseppe), o fosta biserica transformata in spatii de expozitii de arta (Chiesa di Sant’Agostino), dar si Turnul cu Ceas, ce dateaza inca din secolul al XII-lea, dar a fost reconstruit 400 de ani mai tarziu, dupa ce fusese daramat in timpul unei invazii franceze.

Taormina Ovidiu Muresanu

Taormina Ovidiu Muresanu

Taormina Ovidiu Muresanu

Taormina Ovidiu Muresanu

Taormina Ovidiu Muresanu

O fotografie cu emblematicul Fiat 500 din Taormina

Eu l-am intalnit undeva pe Corso Umberto. El apartine unei persoane particulare, care pune la dispozitia turistilor simpatica masinuta pentru tururi in jurul Taorminei. Puteti sa aflati mai multe despre el si despre cat v-ar costa un tur cu un Fiat 500 de colectie, chiar AICI. Fotografiile insa nu te costa nimic (dar proprietarul nu se supara daca ii lasi totusi ceva maruntis, pentru deranj).

IMG_1943_Facetune_27-04-2022-20-48-42

Taormina Ovidiu Muresanu

Descopera stradutele pitoresti ale Taorminei

Chiar daca majoritatea sunt in panta sau sunt mai mult sub forma de scari (Taormina este toata construita pe un versant), tot o sa te indragostesti de ele. In plus, o sa te si mentii in forma urcand si coborand nenumarate trepte (eu chiar am reusit performanta sa slabesc 2 kg in aceasta vacanta, si nu va imaginati ca m-am abtinut de la paste, pizza sau dulciuri). Asa ca ai parte de un adevarat antrenament de cardio daca vrei sa vezi cat mai mult din Taormina! Insa sunt absolut sigur ca o sa iti placa. In plus, nu te opreste nimeni sa faci o pauza si sa savurezi cate ceva din deliciile bucatariei siciliene la una din terasele intalnite in drum. Iar apoi, poate dupa o cupa de granita sau de ce nu, una de prosecco, sa iti continui explorarea Cataniei. Vedeti mai jos cateva exemple de stradute care pe mine m-au cucerit. (Cat despre bunatatile pe care le-am incercat in Taormina o sa revin cu o alta postare, curand).

IMG_1945_Facetune_27-04-2022-20-49-22

Taormina Ovidiu Muresanu

IMG_0744_Facetune_08-04-2022-15-20-12

IMG_0733_Facetune_08-04-2022-15-17-25

IMG_0861_Facetune_27-04-2022-20-52-26

IMG_1952_Facetune_27-04-2022-21-02-00

Un mic addendum la acest capitol il dedic celor doua porti ce strajuiesc intrarile in vechea Taormina. Cea de mai sus este Porta Messina, iar in capatul celalalt al lui Corso Umberto veti casi Porta Catania. Ele sunt vechile porti de acces in orasel deschise inca din vremea cand arabii au construit zidul de aparare din jurul Taorminei.

Gradinile Villa Comunale

Recunosc, mi-a luat ceva pana m-am prins ca termenul Villa e folosit de sicilieni pentru a desemna o gradina (care nu trebuie neaparat sa inconjoare o vila sau un palat). Si ca, de cele mai multe ori, aceste Ville sunt gradini publice. Cum e si cea din Taormina, cu usoare influente arabe, dar unde va puteti racori in zilele caniculare din verile siciliene. Veti gasi aici cateva fantani, un spectaculos pavilion pentru pasari si un view incredibil asupra intregii coaste si a muntelui Etna. E de neratat!

IMG_0853_Facetune_27-04-2022-20-50-54

IMG_0852_Facetune_27-04-2022-20-51-46

Isola Bella

Am lasat la urma acest loc incredibil, considerat perla Marii Ionice, si care este Isola Bella din Taormina. Orasul este impartit in doua, cea de sus, cu orasul vechi, unde se afla toate cele deschise anterior, si partea dinspre mare, unde se afla, desigur, si Isola Bella. Aceasta are statut de rezervatie naturala, si, din pacate pentru mine, era inchisa vizitarii pentru turisti, pentru ca se lucreaza la amenajarea si extinderea ei. Insa am putut-o admira de pe plaja si mai ales din superbul apartament pe care l-am inchiriat pe Booking pentru aceasta vacanta.

IMG_1957_Facetune_27-04-2022-22-20-47

IMG_1929_Facetune_27-04-2022-14-08-18

Asa cum va spuneam, Taormina este o poveste superba si mai are si multe alte locuri minunate pe care va las pe voi sa le descoperiti, daca ajungeti acolo. Singurul regret pe care il am este ca nu am vizitat Amfiteatrul Antic. E construit astfel incat sa puteti avea o panorama senzationala asupra insulei si muntelui Etna, si se organizeaza frecvent aici spectacole si concerte cu public. Pe site-ul oficial de turism al Siciliei, AICI, puteti vedea si alte obiective pe care nu ar trebui sa le ratati daca ajungeti sa petreceti in  Taormina mai multe zile.

Taormina Ovidiu Muresanu

IMG_0859_Facetune_22-04-2022-08-12-54

Taormina Ovidiu Muresanu

Ceea ce pot sigur sa va spun, e ca imi doresc sa revin in Taormina si sa imi bucur ochii si sufletul din nou cu acest loc incredibil.

P.S. Cateva informatii practice:

Eu am zburat cu o cursa Wizzair pana in Catania (biletul a fost cam 100 de Euro) iar apoi cu un tren regio pana in gara Taormina Giardini. Biletul de tren a fost circa 8 Euro iar drumul dureaza aproximativ o ora din Catania Centrale.

De la gara puteti lua un taxi pana la cazare sau pana unde doriti sa ajungeti in Taormina (toate cursele in oras costa 15 Euro) dar trebuie sa aveti grija ca multe strazi in centru sunt doar pietonale, asa ca e posibil sa mergeti destul de mult pe jos, chiar daca luati taxiul. De aceea am optat pentru o cazare aproape de plaja, pentru ca aici se ajunge mai usor cu masina.

Exista un funicular (telecabina) ce face curse din partea de jos a Taorminei pana in orasul vechi, insa cat am fost eu in vacanta nu a functionat deloc, fiind in revizie. El fusese inlocuit cu niste curse de autobuz, care circula de dimineata pana seara, dupa un anumit orar, pe care il gasiti afisat in cele doua statii de autobuz amenajate langa cele ale funicularului. Biletul de autobuz costa 1,10 Euro, iar o cursa dureaza circa 20 de minute. 

Exista si o scara cu foarte multe trepte ce coboara pana la plaja de la Isola Bella, chiar de sus din oras. Intr-o seara ne-am aventurat sa o parcurgem, si e chiar frumos, insa nu o recomand in cazul in care doriti sa urcati spre orasul vechi. Poate doar daca aveti o conditie fizica excelenta si sunteti echipati corespunzator pentru asa o sedinta de cardio intensiv.

 

LOve,

O.

 

Photography: Alloch Abdullah
Hair Style: Robert Both Studio  

Outfit: Topman suit and shirt, Aldo shoes, Dior sunnies