HellO, WOrld!

 

Mi-a placut tare mult la Bruxelles! E un oras super relaxat, in care nu ai timp sa te plictisesti, pentru ca in capitala Belgiei ai o multime de lucruri de vazut si facut. Nu doar ca e capitala Belgiei, dar e si capitala galactica a ciocolatei, asa ca imi e foarte clar ca o sa iti placa si tie foarte mult orasul asta. Si daca nu te omori dupa ciocolata, sigur o sa iti faca cu ochiul cartofii prajiti ce se vand la fiecare colt de strada, si care sunt un fel de simbol gastronomic al Bruxelles-ului. MMMMMM! Ah, si sa nu uitam nici berile ce i-au facut celebrii pe belgieni, majoritatea dintre ele fiind facute traditional, de niste calugari piosi, in niste trapeze ce acum sunt cunoscute in toata lumea. Bun, ne lingem deja pe degete, dar la Bruxelles nu e vorba doar despre mancare (desi se spune ca bucatarii de aici ar rivaliza si chiar i-ar intrece pe pretiosii chefs din Paris). Asta pentru ca in Bruxelles ai o multime de lucruri de vazut (si de fotografiat/instagramat). Iar unul din cele mai faimoase este Atomium.

Ovidiu Muresanu Bruxelles

Ovidiu Muresanu Bruxelles

Ovidiu Muresanu Bruxelles

Ovidiu Muresanu Bruxelles

Ovidiu Muresanu Bruxelles

E una dintre cele mai spectaculoase constructii realizate vreodata de om, asa ca este evident una din cele mai fotografiate. Insa uite ca pana in 2016, conform unor legi referitoare la drepturile de autor, nicio fotografie cu Atomium-ul nu putea fi folosita daca nu primea acordul unei autoritati belgiene numite SABAM. Ca atare, vedeti mai jos cum arata o fotografie cenzurata cu Atomium-ul, pe care Wikipedia o folosea inainte de adoptarea in Belgia a legii libertatii panoramei. E o discutie foarte aprinsa acum in toata lumea privitoare la drepturile de autor ale lucrarilor expuse in spatiul public (piete, parcuri, grafittiuri pe ziduri etc – poate va amintiti si de scandalul din primavara cu campania H&M filmata in fata unui zid pe care aparea un graffiti al unui street artist celebru – gasiti mai multe detalii pe Huffpost ) mai ales ca odata cu Social Media, toate mesajele – videouri sau fotografii sunt distribuite mult mai usor in toata lumea. Eu cred ca sunt doar niste exagerari, iar din fericire in Belgia a fost depasit acest moment. Asa ca puteti merge linistiti sa vizitati Atomium si sa va si fotografiati cu el.

OK, dar ce e Atomium-ul asta?

E o constructie ridicata in 1958, cu ocazia Expozitiei Mondiale ce a avut loc la Bruxelles. Arhitectii Andre si Jean Polak, impreuna cu inginerul Adre Waterkeyn au reusit sa creeze aceasta structura inalta de 102 metri si care reproduce atomul de otel, marit de 165 de miliarde de ori. Desi trebuia sa existe doar pe perioada expozitiei, Atomium a devenit urgent una din atractiile principale ale Bruxelles, asa ca el a ramas in picioare, transformat in muzeu, iar recent a fost restaurat. Cele 9 sfere sunt acoperite acum chiar cu otel inoxidabil, si o buna parte dintre ele pot fi vizitate, iar in cea din varf se afla si un restaurant. Este deschis publicului de la 10 dimineata pana la 6 seara, iar un bilet costa 15 euro pentru adulti si 8 euro pentru elevi si studenti. Copiii mici au acces gratuit in Atomium. Exista o multime de expozitii deschise aici, dar cea mai importanta, ce mai e deschisa pana pe 10 Septembrie, este cea a lui Rene Magritte, unde veti fi introdusi in universul acestui pictor suprarealist, fiind integrati in unele din lucrarile sale prezentate in format 3 D. Mai multe detalii despre expozitiile deschise la Atomium gasiti pe site-ul lor oficial, AICI. Iar pentru o panorama senzationala a Bruxelles-ului, trebuie neaparat sa luati cina la Belgian Taste, restaurantul din sfera aflata la cel mai inalt nivel din Atomium, care este deschis pana la 9 seara.

Atomium_010-censored

Sper ca v-am convins sa treceti si pe la Atomium daca ajungeti la Bruxelles, mai ales ca nu trebuie sa va mai cenzurati pozele 🙂

Mai multe despre aventurile mele in capitala Belgiei gasiti si in vlogul meu unde o sa ma vedeti cum sunt pregatit sa ling vitrinele de la magazinele de ciocolata din Galeriile Regale. Uite-l aici:

Nu uitati sa dati SUBSCRIBE la canalul meu de Youtube, pentru ca mai am si alte videouri pentru voi.

 

LOve,

O.

 

Photography:  Dorin Ciobanu
Hair Style: Robert Both Studio
Outfit: COS AW18 shirt, jumper & trousers, Clarks shoes from Tezyo, Saint Laurent sunglasses from OPTIblu, Flash Tattoos tattoos.