Pentru ca astazi se implinesc 161 de ani de la nasterea genialului arhitect Antoni Gaudi, am incercat sa-mi amintesc cum a aratat prima mea intalnire cu el, mai precis cu minunile costruite de el in Barcelona. Stiu doar ca mi s-a taiat respiratia cand am ajuns intr-o noapte, in urma cu multi ani, in fata Sagradei Familia, opera sa inca neterminata. Ma asteptam sa fie uriasa, insa constructia ce pare alcatuita din nervuri vegetale si incarcata de figuri alegorice este cumva ascunsa intr-o piateta din Barcelona si atunci, in intuneric, m-a deceptionat. Nici urma de grandoarea rece a catedralelor gotice din vestul Europei, care te strivesc din inaltul turnurilor lor,  ba din contra, in acel moment am simtit-o ca pe o fiinta vie, nepregatita inca sa ma accepte ca prieten.

Sagrada Familia, insotita de macarale, vazuta de pe Casa Mila – La Pedrera

Asta se va intampla cativa ani mai tarziu, cand, revenind la Barcelona, am avut din nou curajul sa ma apropii de ea. De data aceasta in miezul zilei. Se schimbase complet, mai ales ca, intre timp, lucrarile de constructie au mai avansat, iar interiorul era deschis vizitarii publicului. Si atunci m-a cucerit.

Sagrada Familia

Lumina din Sagrada Familia pare vie, te cauta in orice colt al uriasului lacas de cult, a carui constructie a inceput in urma cu aproape un secol si jumatate in urma, mai precis in 1883. Gaudi a supravegheat lucrarile pana la disparitia sa, in iunie 1926, iar de atunci incoace constructia a suferit mai multe etape si intreruperi, deoarece planurile arhitectului erau destul de greu de realizat si in plus, foarte costisitoare. Iar dorinta arhitectului a fost ca acest monument sa fie construit in exclusivitate din donatii.

Interiorul catedralei
Vitralii

Chiar daca trebuie sa stai la o coada destul de lunga pentru a ajunge sa o vizitezi, merita sa iti rezervi cateva ore din vacanta la Barcelona pentru aceasta experienta. Catedrala este deschisa pentru public in perioada Aprilie – Septembrie intre orele 9 – 20.00, iar biletul de intrare pentru un adult este de 13,50 Euro. Daca doriti si audioghid, costul urca pana la 18 Euro. Pensionarii, studentii si cei sub 18 ani beneficiaza de reduceri. Deoarece acest bilet este valabil doar pentru incinta catedralei, daca vreti sa vizitati si turnurile va trebui sa platiti un bilet suplimentar, in valoare de 4,50 Euro. Veti avea parte de o panorama superba a intregului oras Barcelona, chiar daca inaltimea de la care veti privi orasul o sa va dea ceva emotii (curentul este destul de puternic in micile balcoane din turnuri, iar spatiul este destul de stramt, asa ca nu au loc mai mult de 2 sau 3 persoane). Din cele 18 turnuri cate va avea la finalul constructiei Sagrada Familia (12 reprezentand apostolii, 4 pe sfintii evanghelisti iar celelalte doua pe Sfanta Maria si pe Isus Christos), doar 8 sunt finalizate, iar dintre acestea doar doua pot fi vizitate (cate unul pe fiecare fatada a catedralei). Mai multe detalii despre programul de acces gasiti pe site-ul oficial, sagradafamilia.cat.

Patru din turnurile aflate inca in constructie

Va recomand sa ajungeti la Sagrada Familia in primele ore ale diminetii, daca se poate chiar inainte de ora de deschidere, pentru ca aveti sansa sa nu prindeti inca grupurile de turisti, este mai racoare si evitati o posibila insolatie. Temperaturile in timpul verii in Barcelona sunt foarte ridicate, iar daca in apropierea malului marii briza mai alunga din senzatia de canicula, in interiorul orasului situatia este cu totul alta. Inarmati-va oricum cu rabdare si cu multa apa imbuteliata, ca sa va puteti hidrata. Puteti ajunge aici cu metroul (cea mai comoda varianta de transport din Barcelona, gasiti informatii si harta aici), si coborati la statia Sagrada Familia, sau cu autobuzul turistic (care functioneaza in sistem Hop-On – Hop-Off, adica puteti cobori la orice statie si dupa ce vizitati obiectivul turistic puteti sa luati urmatorul autobuz, folosind acelasi bilet), daca alegeti Linia Albastra. (Informatii despre preturi, traseele celor doua linii si program, gasiti aici)

Detaliu cu coloanele si tavanul Sagradei Familia

Inauntrul catedralei va veti regasi intr-o lume fantastica, vitraliile si ornamentele imaginate de Antonio Gaudi dandu-ti senzatia ca te afli intr-o nava spatiala sau oricum intr-o cladire de pe o alta planeta, in care fiintele apartin mai ales regnului vegetal.

Altarul
Detaliu cu orga si vitralii

Altarul cu un Isus Christos sculptat, suspendat la cativa metri deasupra capetelor turistilor este impresionant, ca de altfel si orga bisericii, in care se reflecta minunat toate culorile din vitralii. Puteti sa va reculegeti aici iar apoi sa va indreptati spre unul din turnuri, pentru calatoria cu ascensorul pana in varf. Veti putea admira atat perspectiva orasului cu Marea Mediterana pe fundal, dar si detaliile superbe care impodobesc cladirea catedralei (fiinte fantastice, fructe si flori), care va vor contura si mai bine geniul arhitectului care a gandit aceasta minune, Sagrada Familia. Chiar daca e neterminata, este fascinanta, si puteti sa va faceti deja o imagine cum va arata in 2026, cand se estimeaza ca se va incheia constructia.

Barcelona vazuta din turn
Detalii de pe fatada Patimilor
Detaliu de pe fatada Nativitatii
Una din portile de bronz de la intrarea in catedrala

Antoni Placid Guido i Cornet (numele intreg al arhitectului catalan) s-a nascut la 25 iunie 1852 in Reus, Catalonia si a devenit unul dintre cei mai cunoscuti si originali arhitecti ai lumii, prin interpretarea pe care a adus-o curentului Art Nouveau. Pe langa Sagrada Familia, in Barcelona se mai pot vizita si alte monumente care poarta semnatura lui Gaudi, cum ar fi celebrul Parc Guell sau Casa Mila – La Pedrera, in care se afla si apartamentul unde a locuit arhitectul. A murit in urma unui accident stupid, fiind lovit de un tramvai in fata unei biserici. Pentru ca a fost confundat cu un cersetor, nu a primit ingrijirile medicale necesare si astfel si-a pierdut viata.

Antoni Gaudi

Puteti ajunge in Barcelona cu mai multe companii aeriene, eu am calatorit cu Tarom (care are si o buna oferta de city break) dar si cu Blue Air sau Wizzair, asta daca nu va deranjeaza sa zburati cu o companie low-cost. Pentru cazare, gasiti nenumarate oferte pe booking.com, dar si de pe un site catalan, dedicat, unde gasiti oferte mai ieftine, nu doar pentru hoteluri, dar si pentru apartamente sau pensiuni. Site-ul se numeste barcelona30.com, si asa cum ii da de inteles si numele, are oferte de cazare in Barcelona pornind de la 30 de Euro/persoana/noapte. Eu l-am folosit si am fost foarte multumit de serviciile lor, asa ca vi-l recomand. O sa revin oricum asupra Barcelonei, orasul de care m-am indragostit inca de la vizionarea filmului L’Auberge Espagnole (Euromix in varianta sa engleza), cu Romain Duris in rolul principal, care joaca rolul unui bursier Erasmus venit din Franta pentru a-si finaliza studiile in capitala catalana. Este un film superb, pe care va indemn sa-l (re)vedeti, o sa va convinga sa cumparati  imediat bilete catre Barcelona. Puteti vedea trailerul filmului aici. Si daca ajungeti, nu ratati intalnirea cu Gaudi, nu amanati vizitarea Sagradei Familia asa cum am facut eu. Bucurati-va de ea si de minunile pe care le ascunde, si transmiteti-i un gand si lui Gaudi, geniul care a creat-o.