“Ask no questions, and you’ll be told no lies.” (Charles Dickens)

 

HellO, WOrld!

 

Ovidiu Muresanu Decembrie

_MG_7145-1

Ovidiu Muresanu Decembrie

Citatul asta din cartea cea mai cunoscuta a lui Dickens ar putea fi ceva ce ar trebui sa ne ramana ca motto in 2021. O sa ne ajute sa fim mai putin dezamagiti. Si cum 2021 ne asteptam sa fie anul sperantei si al schimbarii in bine, am putea sa privim mai mult la partea plina a paharului, incepand cu 1 Ianuarie.

Desi mi-a fost greu, am facut asta si in 2020. Sunt un optimist incurabil, stiu, dar sunt constient ca umanitatea noastra evolueaza in salturi, iar progresul a fost de multe ori ajutat in istorie de momente de criza sau de unele chiar tragice. Asa functionam, se pare. Pana la urma, dinozaurii n-au disparut nici ei in urma unui eveniment fericit. Dar asteroidul ala (daca chiar un cataclism de acest tip a fost cauza disparitiei acelor fiinte uriase de pe Terra), ne-a ajutat pe noi sa devenim mai usor stapanii planetei. Si chiar eram siguri ca am si devenit de neinlaturat din pozitia asta de specie lidera a Pamantului, pana uite ca a aparut un virus care ne-a dat pe toti peste cap. Ceva atat de mic si insignifiant incat il ignoram bine mersi in atotputernicia noastra de unice fiinte rationale de pe Terra. Well, cred ca a fost un semnal urias de alarma, si sper se ne fi deschis niste ochi. Nu noua in particular, ci celor care au in mana fraiele omenirii. Ma rog, si noua, poate o sa fim mai atenti la igiena. Si la poluare. Si tot ar fi un progres.

Si acum sa revenim la 2021. Si la citatul din Dickens. Pentru ca 2021 pare, si ar trebui sa fie, mai mult anul raspunsurilor. Nu numai la intrebarile privitoare la pandemie. Pentru ca lumea intreaga este, asa cum o vad eu, plina de intrebari care nu isi mai gasesc raspunsuri de ceva vreme din partea liderilor nostri. Dialogul adevarat a disparut complet, traim intr-un fel de Turn Babel in care nimeni nu se mai intelege cu nimeni.  Iar asta duce la aparitia atator cazuri de radicalizare, la oameni care, disperati ca nu au raspunsuri de acolo de unde ar avea dreptul sa le primeasca, se bucura macar de promisiunea unei vieti de apoi fericite. Chiar daca asta inseamna sa declanseze un iad pe pamant. Si aici traduceti voi cum vreti acest iad, pentru ca eu nu fac referire neaparat numai la teroristi islamisti (vezi atentatul din Viena de anul asta, care m-a socat teribil). Pentru ca radicali vedem si printre noi, ba chiar din ce in ce mai prezenti. Mai vocali si mai stralucitori. Cam ca aurul, asa.

Asa ca eu nu astept doar raspunsuri de la 2021. Ci mai ales sinceritate. Noi toti avem nevoie de asta ca de o gura uriasa de aer proaspat, nepoluat si necontaminat cu virusi. Doar asa o sa reusim sa ne luam in brate, cu adevarat, si sa ne privim din nou in ochi cu incredere. Nu-i asa?

 

Ovidiu Muresanu Decembrie

Tu ce astepti de la 2021?

 

Ovidiu Muresanu Decembrie

Ovidiu Muresanu Decembrie

Ovidiu Muresanu Decembrie

Si pentru ca 2021 e anul cel mai asteptat cred, din acest secol, sunt curios care e raspunsul tau la intrebarea de mai sus.

 

LOve,

O.

 

Photography:  Ionuț Gighileanu
Hair Style: Robert Both Studio  

Outfit: Topman suit, Tommy Hilfiger shirt, River Woods Vest, Calvin Klein belt, Dior sunglases, Geox shoes, Marks & Spencer gloves, H&M scarf.