HellO, WOrld!

 

Cand iti anunti prietenii ca urmeaza sa iti petreci vacanta de Paste in Fundu Moldovei, nu pot sa te alegi decat cu niste sprancene ridicate ironic si niste rasete. Dar Fundu Moldovei chiar exista, e o localitate pitoreasca din Bucovina, si fix acolo am petrecut eu weekendul trecut. E la 121 de KM de Bistrita si la 80 de Suceava, in apropiere de Campulung Moldovenesc. Va dati seama ca, fiind in Bucovina, aici se mananca super bine, iar traditiile sunt respectate cu sfintenie, ca pe vremea bunicilor. Insa ce mi-a placut mie cel mai mult si mai mult aici au fost peisajele, care sunt ca din povesti, asa cum puteti vedea si mai jos.

Ovidiu Muresanu Bucovina 15

Ovidiu Muresanu Bucovina 12

Ovidiu Muresanu Bucovina 9

Ovidiu Muresanu Bucovina 13

Ovidiu Muresanu Bucovina 18

jbjkbk

Ovidiu Muresanu Bucovina 20

Ovidiu Muresanu Bucovina 22

Ovidiu Muresanu Bucovina 10

Ovidiu Muresanu Bucovina 7

Impreuna cu familia am inchiriat o vila aici, dar in zona sunt multe posibilitati de cazare in pensiuni, pentru ca da, zona este una turistica, in apropiere aflandu-se superbele manastiri din Bucovina ce sunt acum incluse in Patrimoniul Cultural UNESCO.

Eu am ajuns doar la Voronet, cea mai faimoasa dintre ele, fiind o manastire ridicata chiar la cererea lui Stefan cel Mare, in 1488.  Istoricii spun ca a fost construita in 3 luni, si a devenit faimoasa in toata lumea datorita picturii sale exterioare, cu tonuri de albastru si verde, ce a fost facuta in perioada domniei lui Petru Rares, fiul lui Stefan cel Mare. Insa pictura interioara a bisericii ce poarta hramul lui Sf. Gheorghe, dateaza de pe vremea lui Stefan cel Mare.

Am ajuns usor la manastire, unde va dati seama ca era o agitatie de nedescris aici, fiind si sarbatorile de Paste, dar chiar si asa, am putut sa ma bucur de un moment de liniste si sa admir cu atentie superbele picturi vechi de atatea secole. Din pacate insa, pe una din laturile bisericii aceastea aproape au disparut complet, si nu par nici acum sa fie protejate impotriva ploilor si vremii nefavorabile, desi, cum spuneam, manastirea Voronet face parte din patrimoniul Unesco. Ciudat e ca nici nu am vazut sa fie mentionat lucrul asta pe undeva, desi mi se pare foarte important, mai ales pentru turistii straini care ajung in Bucovina. De exemplu, in Iran, tara care e supusa in continuare embargoului economic de catre Occident, si pe care am vizitat-o anul trecut, toate monumentele UNESCO erau marcate foarte atent astfel incat vizitatorii sa vada si sa inteleaga ca viziteaza un monument important pentru istoria si cultura intregii umanitati. Eu zic ca si autoritatile noastre ar putea face un pic mai mult in acest sens. Si sa se ocupe si de restaurarea sau macar de protejarea picturilor care mai sunt vizibile pe manastire, pentru ca si peste alte sute de ani sa se poata bucura cineva de ele.

Ovidiu Muresanu Bucovina 1

Ovidiu Muresanu Bucovina 14

Ovidiu Muresanu Bucovina

Ovidiu Muresanu Bucovina 5

Ovidiu Muresanu Bucovina 2

Ovidiu Muresanu Bucovina 19

Ovidiu Muresanu Bucovina 4

Ovidiu Muresanu Bucovina 3

Dupa cum ati vazut, Bucovina arata fantastic, si imi pare rau ca nu mi-am petrecut mai multe zile acolo, ca sa descopar si alte locuri de poveste. Sper sa revin curand. Voi ce amintiri din Bucovina aveti?

 

LOve,

O.

 

Outfit: Topman SS19 shirt and jeans, available in Topshop Topman shop in Bucuresti Mall, Saint Laurent sunglasses, Geox shoes.