HellO, WOrld!

 

Eram in Wadi Musa, oraselul crescut la intrare Petra, unde ne cazasem cu o seara inainte la hotelul Edom. Ne-a trezit muezinul, pentru ca incepea rugaciunea de dimineata a musulmanilor. “Allah e mare”, canta el, iar noi mijeam ochii si incercam sa ne dam seama cat e ora, si cat timp mai e pana la micul dejun. Mai era ceva, dar cum accesul in Petra se face chiar de la ora 7 dimineata, am zis ca ar trebui sa fim acolo cel tarziu la 8. Mai ales ca stiam ca va fi foarte cald in ziua aceea, desi eram in Octombrie.

Am ajus din Petra venind dupa o zi senzationala petrecuta in desertul Wadi Rum, si incercam sa imi dau seama ce lucruri spectaculoase urmeaza sa vad aici, mai ales ca vizitasem si Mica Petra, cu o seara inainte. Tinand cont ca Petra a fost votata printre cele 7 Minuni ale lumii moderne, este unul din cele mai cunoscute situri arheologice din lume si face parte si din Patrimoniul Unesco, ma asteptam sa fie o zi extraordinara. Si chiar asa a fost!

Ce trebuie sa stii despre Petra?

Petra Ovidiu Muresanu

Ovidiu Muresanu Petra

  • Este un fost oras foarte bogat, intemeiat de o populatie de origine semitica, cu 9000 de ani inaintea erei noastre
  • A devenit capitala regatului Nabateenilor prin secolul 4 BC, si a atins maximul de expansiune in primul secol al erei noastre.  Atunci orasul avea peste 20.000 de locuitori, care prosperau datorita talentului lor la agricultura, dar mai pentru ca au gasit moduri ingenioase de a aduce apa pana in Petra. Asta desi se afla in mijlocul desertului. Evident, constructiile lor sapate in stanca sunt cele care au facut-o super faimoasa in toata lumea.
  • A intrat sub influenta romanilor in secolul I, care au adaugat unele cladiri si temple, dar apoi, in urma unui cutremur din secolul al IV-lea, se pare ca a fost parasita complet de locuitorii ei. Ramane insa un mister de ce au plecat nabateenii de aici, tinand cont ca si acum orasul lor se pastreaza foarte bine.
  • Abandonata complet si devenind sursa unor legende ale beduinilor, care au populat-o cu djini si mistere, Petra a fost redescoperita de europeni abia in 1812, de un profesor elvetian, iar de atunci s-a transformat intr-un urias santier arheologic.

Ovidiu Muresanu Petra

Iordania Ovidiu Muresanu

Cand sa vizitezi Petra?

  • Petra poate fi vizitata pe tot parcursul anului. Deoarece se afla in mijlocul desertului, lunile de vara sunt cele care pun cel mai tare rezistenta turistilor la incercare. Insa daca va acoperiti capul cu ceva, si va hidratati continuu, nu o sa aveti probleme. Gasiti peste tot locuri de unde sa va luati apa (una mica, de 500 ml este 1,5 Dinari), sau ceva de pus pe cap (mai traditional, sau nu).
  • Taxa de intrare este de 50 de dinari, pentru o persoana, adica aproximativ 70 de dolari. Petra este uriasa, dar intr-o singura zi puteti sa vedeti locurile esentiale, care au si facut-o faimoasa in intreaga lume. Tot la intrarea in Petra, puteti sa platiti si tururi ghidate. Cel basic, in care va sunt prezentate istoria orasului de catre un ghid local, vorbitor de engleza, si sunteti condusi la principalele obiective: Canionul, Trezoreria, Templul Roman si Amfiteatrul, costa si el tot 50 de dinari. Noi l-am ales pe asta si am fost foarte multumiti, pentru ca dureaza aproximativ 2 ore jumate – 3, iar apoi am avut timp sa mai colindam prin Petra si sa gasim locuri pentru fotografii.
  • La finalul turului ghidat am ales sa mergem pe jos pana la Manastire, ceea ce a presupus inca 2 ore de urcat aproximativ 800 de trepte ( asta inseamna aproximativ 80 de etaje, ca sa puteti face o comparatie), prin soarele ala super puternic. Nu a fost usor, dar am reusit. Insa pentru cei care nu se incumeta sa faca acest traseu pe jos, pot sa aleaga sa fie transportati de niste magarusi, contra unui cost de circa 20-30 de dinari (dar depinde cum stiti sa negociati cu proprietarul animalelor). Nu o sa scapati de caldura, dar o sa ajungeti sus mult mai repede, si o sa va intoarceti tot calare. Evident, faceti drumul asta doar daca vreti o fotografie cu Manastirea, cel de-al doilea cel mai cunoscut loc din Petra, dupa Trezorerie. Avantajul aici este ca e mult mai putin aglomerat, si puteti face fotografii mai bune.
  • Noi am intrat la 8 dimineata in Petra, si am iesit pe la 3- 3 jumate. Am reusit sa vedem doar o mica parte din intregul sit arheologic, asa ca daca va doriti sa explorati mai mult, exista bilete de intrare cu acces pentru doua zile. Desigur, exista si tururi ghidate mult mai complexe, gasiti AICI mai multe detalii.

Ovidiu Muresanu Petra

Ovidiu Muresanu Petra

Ovidiu Muresanu Iordania

Am iesit toropiti de caldura si de emotiile adunate in orele in care am explorat Petra. Stiam deja de atunci ca o sa imi doresc sa ma intorc aici, pentru ca tare as vrea sa ii descifrez misterele mai bine. Dar pana atunci, ma bucuram ca descoperisem locul asta atat de incarcat de istorie, si despre care stim, totusi, atat de putine. Dar poate tocmai asta ne atrage pe atat de multi turisti din toata lumea la Petra. Locul incredibil care e atat de plin de povesti, mistere si vraji. Si da, m-a vrajit!

Ovidiu Muresanu Petra 1

Ovidiu Muresanu Petra 3

Ovidiu Muresanu Petra 2

Ovidiu Muresanu Petra 4

Ovidiu Muresanu Petra 5

Ovidiu Muresanu Petra

 

LOve,

O.

 

Photography:  Bogdan Blenche ,
Hair Style: Robert Both Studio  

Outfit: IVY by Irina Voinea total look, Illesteva sunglasses, Nike Huarache sneakers.