Nu am ajuns inca la New York, dar Istanbul poate sa-si adjudece relaxat supranumele de “oras care nu doarme niciodata”. E atat de viu orasul asta, incat la inceput m-a speriat, nu intelegeam de unde toata efervescenta asta. Insa apoi am aflat. Istanbulul este cel mai tanar oras din Europa, cu o varsta medie a populatiei mult sub 30 de ani. Asa ca e de inteles de ce in Taksim, pe bulevardul pietonal Istiklal Caddesi este plin de tineri, la orice ora din zi si din noapte si in orice zi a saptamanii. Crazy!! Nu am mai vazut asa ceva, sau macar ceva comparabil, nicaieri. Insa trebuia sa tin cont ca Istanbulul are aprope 20 de milioane de locuitori (cam cat Romania), si pe deasupra, marea majoritate a lor sunt sub 30 de ani. Macar pentru spectacolul strazii si tot merita sa dati o fuga la Istanbul. Zborul dureaza circa o ora si gasiti oferte foarte bune acum, cu preturi in jur de 100 de Euro (dus-intors). Eu am profitat de o super ocazie oferita de Paravion, dar si Turkish Airlines si Tarom au aproape permanent oferte avantajoase pentru aceasta destinatie.

Dar sa ajungem si la subiectul postarii de azi, croaziera pe Bosfor. Dupa 2 zile de plimbat pe strazile aglomerate din Beyoglu, am simtit ca nu mai pot si ca trebuie urgent sa ma refugiez undeva  (cu ocazia asta o sa aflati ca sunt un pic agorafob – adica nu suport locurile extrem de aglomerate, mai ales daca sunt si spatii inchise). De aceea, pentru ca vremea era absolut senzationala (de altfel asa a fost pe parcursul intregii mele vacante aici), m-am hotarat sa aleg o dupa-amiaza petrecuta pe mare, sa admir Istanbulul si de pe apa. Mai ales ca o astfel de experienta e de neratat!

Vedere spre Beyoglu, de pe cheiul Eminomu, cu podul si turnul Galata pe fundal
Cartierul Beyoglu si un vas de croaziera
Palatul Dolmabahce

Pentru a pleca in croaziera pe Bosfor trebuie sa va prezentati pe cheiul Eminomu, principalul port de pe partea Europeana a Istanbulului. Puteti lua un taxi pana aici, sau, daca nu aveti probleme sa folositi transportul in comun, care ajunge cel mai rapid (pentru ca traficul in Istanbul este teribil), va sfatuiesc sa luati tramvaiul. Daca plecati de la statia Sultanahmet (cea de langa Moscheea Albastra), coborati la a treia oprire. O calatorie costa 3 lire turcesti (aproximativ 1 Euro). Tramvaiele sunt dotate cu aer conditionat, insa in zonele turistice din centru sunt destul de aglomerate. Dupa ce iesiti din statie, traversati bulevardul si indreptati-va spre chei. Aici asteapta numeroase vase care sunt pregatite sa va duca pana la Rumeli Hisari (Fortareata Europa) si inapoi. Costul unei calatorii este 10 lire (dus), sau 25 lire (dus – intors).

Podul Bosfor
Podul Bosfor
Mi-am facut si un selfie, nu puteam rata momentul
Fortareata Europa
Zeci de pescarusi ne-au insotit la intoarcerea spre Sultanahmet
Sultanahmet, vazut dinspre mare, cu Moscheea Albastra si Sf Sofia in departare
Cheiul Eminomu, cu pescarii si tarabele unde se vand sanvisuri cu peste proaspat
Inapoi in centrul orasului, pe Sultanahmet Meydani
H&M blazer, shirt & trousers, S/S 2014 Collection. Bensimon sneakers, Patzaikin sunglasses

Intrega croaziera dureaza aproximativ 3 ore, insa nu aveti timp sa va plictisiti. O sa admirati pe drum Palatul Dolmabahce, construit de sultanul Abdul Mecit si inaugurat in 1856, o cladire splendida a carei fatada de marmura rivalizeaza cu cea a palatului Versailles. Apoi o sa treceti pe sub podul Bosfor, prima legatura permanenta dintre Europa si Asia, pod finalizat in 1973, cu o lungime de 1560 de metri. Croaziera va duce si in apropierea unor sate de pescari pitoresti, dar si la Fortareata Europa, o cetate construita de Mehmet Cuceritorul in 1452, inainte de a cuceri Constantinopolul.
Eu m-am bucurat la maxim de priveliste, mai ales ca am descoperit locul ideal de unde sa o admir. Pentru ca puntile sunt destul de aglomerate cu turisti care fac fotografii, am ajuns la pupa vasului, unde era mai liber. In cazul in care nu vreti sa stati pe punte, puteti lua loc in barul ambarcatiunii de croaziera si sa admirati pe geam minunatiile pe langa care treceti.
Dupa aproape 3 ore pe apa o sa vi se faca sigur foame, asa ca puteti sa incercati sanvisurile cu peste proaspat pe care le veti gasi pe cheiul Eminomu, sau sa va indreptati spre o terasa din nenumaratele pe care le gasiti in Sultanahmet. Incercati neaparat supa de linte si o portie de kebab, sau, daca nu va este chiar asa foame, niste aperitive, numite de turci “mezze”. Salatele de vinete sau preparatele cu peste proaspat sunt absolut delicioase!
Sa nu credeti ca am terminat ce aveam de povestit despre Istanbul. Nuuuu, mai am multe de va spus, pentru ca m-am indragostit de nebunia orasului asta. Si la fel ca el, nu prea am dormit in cele 5 zile petrecute in Istanbul. Doar v-am spus ca e orasul care nu doarme niciodata.

Revin in curand cu noi aventuri din vacanta mea la Istanbul. Stay tuned!

Arrivederci!

I’ve never been to New York , but Istanbul can easily win the nickname ” city that never sleeps”. This town is so vivid that at first scared me, because I didnt understand where all this effervescence çome. But then I found out. Istanbul is the youngest city in Europe , with an average age of population under 30 years. So it is understandable that in Taksim, Istiklal Caddesi pedestrian boulevard is full of young people at any time of day or night and any day of the week. It’s crazy! I’ve never seen anything like this, or at least something comparable, anywhere. But we must keep in mind that Istanbul has almost 20 million inhabitans, and above all, the vast majority of them are under 30. So, if you want to see this, you shoul definitely visit Istanbul. Flight (from Bucharest) takes about an hour, and you can  find very good deals now , with prices around 100 euros. I used a super offer found on Paravion website, but Turkish Airlines and Tarom have permanently good offers for this destination.
 But let’s come back to the topic of today’s posting, the cruise on the Bosphorus. After two days of walking on the crowded streets of Beyoglu , I felt that I can not resist anymore and I must urgently seek a refuge somewhere (and now I have to say that I’m a little bit agoraphobic)
Therefore , because the weather was absolutely sensational (although it was during my entire vacation here ), I decided to choose an afternoon spent at sea, to admire Istanbul from a boat. Such an experience is a total must, if you get to Istanbul!
It’s such an amazing trip! You can admire from the boat the amazing Dolmabahce Palace, the Bosphorus Bridge, or the beautiful Europe Fortress. The whole jurney took almost 3 hours, but you will enjoy every second of it! 

See you soon with new adventures from my holiday in Istanbul. Stay tuned!

Arrivederci!