HellO, WOrld!

 

Daca m-as intoarce in urma cu 8 ani, as spune ca din tot Istanbului, vechiul cartier Galata e preferatul meu. De altfel, daca o sa intrati AICI, ca sa vedeti postarea pe care am scris-o dupa o vizita precedenta in orasul de pe Bosfor, o sa descoperiti cat de fascinat am fost de acest loc, o fosta colonie intemeiata de genovezi. Acestia au ridicat in urma cu 700 de ani, pentru a se fali in fata intregii lumi, celebrul turn din piatra. Dar la nici o suta de ani de la aparitia acestuia pe malul Cornului de Aur, Constantinopolele a fost cucerit de otomani. Iar faimosul “Turn al lui Christos” a fost transformat, pe rand, in turn de supraveghere a incendiilor, in inchisoare, depozit, dar, din fericire, a fost lasat in picioare. Iar asta e ceea ce se poate vedea din Turnul Galata, acum.

Galata Ovidiu Muresanu 5

Ovidiu Muresanu Galata

Galata Ovidiu Muresanu

Galata Ovidiu Muresanu 2

Asa cum v-am povestit AICI, revenirea mea la Istanbul a fost facilitata de Ministerul Turismului din Turcia, care ne-a pus la dispozitie si un ghid ce ne-a povestit in mers despre stradutele inguste si pitoresti ale Galatei si cate ceva despre istoria atat de bogata a acestui loc. Am trecut pe langa vechea primarie, am admirat micile magazine de artizanat local si ne-am bucurat de un inceput de zi superb la Istanbul. Ne-am lasat sedusi de arome, purtati de mirosurile dulci de baclava si cele ale covrigilor calzi, dar ne-am oprit si pentru o cafea turceasca la faimoasa Viyana Kafe de langa Turnul Galata. Recunosc, eu nu mai beau demult cafeaua cu zahar, insa cea turceasca este mult mai buna daca adaugi un pic. Este cu adevarat divina!

Galata Ovidiu Muresanu 7

Galata Ovidiu Muresanu 3

Ovidiu Muresanu Galata 1

Galata Ovidiu Muresanu 6

Galata Ovidiu Muresanu 4

Galata Ovidiu Muresanu 1

Ovidiu Muresanu Galata 2

Turnul, Galata restaurat recent, ascunde acum intre zidurile sale si un muzeu al zonei, cu informatii despre personalitatile faimoase care au trecut pe aici, dar si despre modul cum colonistii genovezi s-au stabilit aici, la portile vechiului Constantinopol. Bucuria cea mai mare o sa o aveti cand veti ajunge pe terasa circulara de unde se poate observa tot centrul Istanbulului: Bosforul, Cornul de Aur, Aghia Sophia si Moscheea Albastra pe fundal. Accesul in turn este permis intre orele 8.30 si 10 seara (in sezonul rece) si pana la 11 seara (in sezonul cald). Un bilet costa 175 Lire Turcesti (aproximativ 9 Euro), iar odata cu restaurarea turnului, a fost montat si un lift interior, care te duce pana aproape de nivelul terasei de la ultimul etaj.

Istanbului are o multime de povesti de spus, iar cea despre Galata este una extraordinara si plina de arome din toata lumea, purtate de caravane si corabii. Revederea acestui loc a fost o mare bucurie, si va indemn sa treceti neaparat prin Galata, cel mai european cartier al orasului,  daca ajungeti aici. Si mai ales, nu ratati o plimbare circulara pe terasa vechiului Turn Galata, aflat acum in Patrimoniul UNESCO. Mai multe despre acest loc extraordinar aflati si de pe siteul oficial al muzeului, AICI.

 

LOve,

O.

Outfit: Barrow jumper from Fashion Drop, Topman trousers, Converse sneakers, Illesteva sunglasses.