HellO, WOrld!

 

Am iesit de la cinematograf cu un zambet pe buze, pentru ca filmul lui Corneliu Porumboiu nu e deloc cum ma asteptam.  In primul rand ca de ceva vreme nu mai am chef sa vad filme romanesti, nu pentru ca nu ar fi bune, dar acest neo realism romanesc mi-a cam ajuns, mai ales ca ma intalnesc toata ziua cu el prin Bucuresti, la Mega, in metrou sau in spatele blocului. Dar ceva m-a convins sa merg totusi la avanpremiera, poate faptul ca la finalul proiectiei urma o sesiune de Q&A cu regizorul filmului si cu o parte din distributie.

La Gomera e primul film romanesc care nu pare deloc ca e romanesc, desi include in el secvente dintr-un celebru film al lui Sergiu Nicolaescu, si are si secvente suficiente filmate in Bucuresti. Insa acest neo noir policier, cum a fost numit de critica de specialitate, ne poarta intr-o poveste super fascinanta, care ne duce pana in insula mica din arhipelagul Canare, pentru a descoperi un limbaj fluierat ce nu se mai intalneste nicaieri in lume. Nu, nu va speriati, nu e un documentar de pe Discovery, pentru ca in filmul lui Corneliu Porumboiu urmarim aventura lui Cristi, un politist corupt, implicat in furtul a 30 de milioane de euro, obtinuti ilicit prin trafic de droguri. Jucat magistral de Vlad Ivanov, el ajunge pe insula La Gomera pentru a invata limbajul codat El Silbo, folosit de localnici. Acesta il va ajuta la intoarcerea in tara sa-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat in arest la Bucuresti si singurul din banda care stie unde sunt ascunsi banii.

La Gomera Afis

Suna complicat? Pai este, mai ales ca in actiune apar si superba Catrinel Marlon, care o interpreteaza pe seducatoarea Gilda, dar si Rodica Lazar, intr-un rol, cum altfel, decat de procuror. Nu vreau sa va dau spoilere, pentru ca mi-as dori sa mergeti sa vedeti filmul. Insa trebuie sa stiti ca La Gomera e fain tare, mai ales ca e un film pe care Corneliu Porumboiu l-a gandit pornind de la un simplu documentar vazut la TV despre acest limbaj special, “el silbo”, folosit de localnicii din mica insula din Oceanul Atlantic. O sa aveti imagini spectaculoase de pe insula, o sa auziti si “ciripitul” specific locului, dar o sa aveti parte si de multa actiune de film politist si chiar de o scena de sex intre Catrinel Marlon si Vlad Ivanov.

La Gomera

vlad_ivanov_by_vlad_cioplea_la_gomera_the_whistlers_fb

Si desi toate personajele din acest film sunt unele rele (eu pana la finalul filmului nu am gasit personajul pozitiv), atunci cand La Gomera s-a incheiat, am ramas, asa cum am spus la inceput, cu un zambet larg pe fata. Poate pentru ca actorii isi joaca atat de bine rolul. Poate pentru ca filmul e atat de bine facut. Sau poate pentru ca, in sinea noastra, ne identificam pana la urma cu personajele astea rele. Ca nah, nici noi nu suntem chiar niste sfinti. Si nici ele nu sunt chiar rele de tot. La fel ca fiecare dintre noi. Nu-i asa?

La final, trebuie sa dau o nota speciala si muzicii din film, care este absolut geniala. Ar fi trebuit trecuta pe afis, ca personaj principal.

Filmul La Gomera a intrat in cinematografe de vineri, 13 Septembrie, si este nominalizarea Romaniei la Premiile Oscar de anul viitor. Mergeti sa il vedeti, e tare bun!

LOve,

O.

 

PS Am identificat totusi si personajul pozitiv. Insa el moare la un moment dat.