HellO, WOrld!

 

Tiberiu e si acum la Cluj, unde e consultant protocol pentru TIFF. Probabil s-a trezit iar cu noaptea in cap, pentru ca agenda lui e foarte incarcata si vrea sa fie sigur ca echipa lui isi face perfect treaba. Pentru ca asa e el: vrea ca orice eveniment in care se implica sa fie perfect. Insa in Bucuresti il asteapta un eveniment mult mai important. Prima lui expozitie de fotografie. Unde? Chiar la MNAC. Ceea ce nu e rau deloc. Mai ales ca vorbim de fotografii din proiectul lui intitulat  N•A•K•E•D.

Tiberiu fotografiaza barbati gay. Goi. Si le spune povestile. Sunt povesti reale despre discriminare, violenta, lipsa acceptarii celui diferit de tine si homofobie. Povesti pe care le-a adunat de prin toata Europa, pentru ca ele se intampla nu doar in Romania, ci peste tot in lume. Si asta vrea sa arate Tiberiu, ca toti acesti oameni pe care i-a fotografiat, indiferent ca vorbim de medici, rugbisti, primari, vanzatori, studenti, profesori universitari sau CEO ai unor companii mari, s-au confruntat cu homofobia, desi ei nu isi doresc decat sa isi traiasca viata asumat, in tara unde platesc taxe la fel ca orice alt cetatean, alaturi de partenerii lor. Iar Tiberiu le mentioneaza ocupatiile tocmai pentru a arata ca la orice nivel din societate astfel de cazuri de discriminare se intampla. Si asa cum o sa vedeti in fotografiile din expozitia ce va avea vernisajul pe 6 Iunie la MNAC, acesti barbati nu arata perfect, nu se incadreaza in normele conventionale ale frumusetii masculine. Insa povestile lor nu sunt mai putin importante. Si vorbim deja de peste 200 de barbati fotografiati de Tiberiu in proiectul N•A•K•E•D, iar in expozitia inclusa in programul Pride Week din Bucuresti (gasiti AICI evenimentul si detaliile) sunt selectate 22 de povesti. 22 de barbati gay sau bisexuali care pot sa fie oricare dintre prietenii nostri. Sau chiar noi.

HM3

HM5

TIberiu Capudean Ovidiu Muresanu

Sunt fotografii nud ale unor oameni pe care Tiberiu a vrut sa-i arate vulnerabili, indiferent de varsta sau statutul lor social. Pentru ca asa cum spune Tibi, povestile lor conteaza mai mult decat faptul ca in proiect sunt prezentati atatia barbati dezbracati. Nu e nici pornografie, nici erotism, ci vulnerabilitatea unor oameni care s-au confruntat cateodata foarte dur cu homofobia.

Proiectul N•A•K•E•D da o voce si un chip barbatilor care sunt tratati cu ura de 6 din 10 romani. Fiecare barbat care s-a alaturat proiectului a povestit cum a simtit pe propria piele homofobia, xenofobia, rasismul, body shaming-ul si ageism-ul. Puteti sa ii vedeti in fotografiile lui Tiberiu si sa le aflati povestile la MNAC intre 6 si 13 Iunie. Expozitia va ajunge apoi la Bruxelles la Rainbow House, iar apoi la Madrid, la Matadero, in cadrul Festivalului International de Film Gay.

HM

Pentru aceste fotografii am ales sa purtam cateva piese din colectia lansata astazi de H&M care celebreaza miscarile Pride din toata lumea. Mesajul colectiei, Love for all, este foarte simplu si clar: “H&M sustine dreptul fiecaruia de a iubi pe cine doreste” . Iar 10% din incasarile realizate din vanzarea acestei colectii se vor indrepta catre UN Free & Equal, Organizatia Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Colectia este disponibila online pe HM.com si in magazinele selectionate.

 

 

LOve,

O.