HellO, WOrld!

 

Nimic nu-i intamplator. Altfel nu am cum sa-mi explic faptul ca in ziua petrecerii VIVA! m-am reintalnit in Bavaria cu Cristina Simion, cea cu care in urma cu 11 ani puneam la cale organizarea celui mai glamorous si stralucitor eveniment monden din Bucuresti. Si da, a fost prima data dupa 11 ani cand am lipsit de la VIVA! Party. Probabil asa au vrut sa se alinieze astrele anul asta, pentru a-mi face o bucurie. Pentru ca intalnirea cu Cristina a fost una speciala. E un om de la care am invatat multe, dar cel mai mult cred ca am admirat intotdeauna la ea ambitia si tenacitatea cu care reusea sa mute muntii din loc. Si sa o faca bine. Banuiesc ca de aceea a si ales Germania ca tara de adoptie. Pentru ca e tara lucrului bine facut.

De catva timp, Cristina a deschis in Nurnberg o galerie de arta  ce promoveaza, cu precadere, artisti romani sau de origine romana, in fata publicului german. Nu cred ca ii este usor, dar faptul ca Tiny Griffon Gallery a gazduit o expozitie Michael Lassel spune destul de multe despre ce a reusit Cristina sa faca deja in Germania. Pentru ca Michael Lassel e un pictor foarte apreciat, “cel mai mare trompe-l’œil-st contemporan” (asa cum il considera Charles Saatchi – Saatchi Gallery). Iar expozitia “Lumi analoage” ne-a facut sa ne minunam de talentul si tehnica sa, atat eu, cat si ceilalti bloggeri invitati in Bavaria de catre Organizatia Nationala de Turism a Germaniei (ne vedeti pe toti, alaturi de Cristina, in fotografia de mai jos). Si nici nu aveam cum sa reactionam astfel, pentru ca Trompe-l’œil este o tehnică în care artistul folosește imagini reale pentru a crea iluzia că obiectele pictate există în trei dimensiuni. Orice pictură a lui Lassel este reprezentarea pe pânză a unei instalații alcătuită din obiecte care există în realitate. Si toate sunt atat de meticulos reproduse, incat ai senzatia foarte clara ca te afli in fata unor lucrari in 3 D, daca nu chiar in fata obiectelor in sine. Am stat minute in sir in fata fiecarei picturi incercand sa ii descoperim secretele sau macar vreo slabiciune a artistului, dar nu am reusit. Nici nu aveam cum, pentru ca Michael Lassel lucreaza la aceste opere mai multe luni, pana considera ca pot fi expuse. Iar expozitia “Analoge Welten” este o retrospectiva a celor mai cunoscute picturi ale artistului care s-a nascut in judetul Mures, in comuna Logig, dar care a emigrat in Germania in 1986.

Cristina Simion Tiny Griffon Gallery

Michael Lassel

Michael Lassel

Prof. Carl Hofbauer Santos de Almeida, cel care a prezentat vernisajul expozitiei de la Tiny Griffon Gallery, alaturi de Michael Lassel

 

11296303_859180880828799_1724260285_o

Michael Lassel este primul artist roman expus de catre British Museum, dupa ce in 2008, singura lucrare aleasa sa reprezinte arta contemporana in marea expozitie tematica “Babylon” este pictura “Turnul Babel”, semnata de el. Astfel devine unul dintre cei mai bine vanduti artisti plastici romani, cu lucrari in galerii celebre: Opera Gallery, TATE, British Gallery. Insa eu, pentru ca asa au vrut astrele,  am avut bucuria sa ii admir lucrarile la Tiny Griffon Gallery, in Nurnberg. Alaturi de Cristina.

Expozitia “Lumi analoage” este deschisa de astazi, tot sub indrumarea Cristinei Simion, la Munchen, la Consulatul General al Romaniei. Daca ajungeti acolo, nu o ratati. Ea isi va continua itinerariul in toamna, cand va fi expusa si la Berlin.

LOve,

O.