HellO, WOrld!

 

Traim de cateva zile o experienta cu care omenirea nu s-a mai intalnit de peste o suta de ani, lupta cu un dusman complet necunoscut, si care ne-a luat pe toti prin surprindere. In era in care putem ajunge fizic in maxim 24 de ore cam in orice loc de pe Pamant, cand libertatea de miscare este neingradita pentru o mare parte din lumea civilizata, ne-am trezit, peste noapte aproape, ca suntem inchisi, sub paza, in case. Milioane de oameni din Europa, America si Asia trec deja prin asta. Evident ca nu suntem obisnuiti cu asa ceva. Eu am deja 11 zile de stat izolat in casa si iesit doar pana la magazinul de la parter. E un experiment social la care suntem supusi cu totii si miza cea mai mare este sa rezistam cateva saptamani in carantina pentru a putea scapa de virusul care deja a ucis peste 10.000 de oameni in toata lumea.

Pentru mine a fost destul de clar ca nu pot sa stau toata ziua pe Netflix sau HBO Go ca sa ma uit la seriale si filme (de altfel v-am si recomandat AICI la ce sa va uitati) ci ca trebuie sa profit la maximum de aceasta perioada de carantina, din care imi doresc sa ies mai bogat, macar spiritual, daca financiar e imposibil. Din fericire, o multime de institutii de arta si cultura prestigioase din intreaga lume si-au deschis portile virtuale catre noi. Pentru ca si ele au fost obligate sa isi inchida portile pe perioada carantinei ce s-a instalat in Italia, Franta, Germania, Spania, Statele Unite etc, au ales sa ne faca o bucurie celor care stam inchisi in case, si ne lasa sa le vizitam expozitiile, sa le ascultam cele mai frumoase concerte, sa urmarim cele mai grandioase puneri in scena ale unor spectacole de opera sau sa de teatru. Avem chiar si ebook-uri gratuite oferite de o editura. Sincer, chiar imi pare o perioada de care ar trebui sa ne bucuram, pentru ca nu se stie cand o sa mai avem ocazia sa vedem o reprezentatie a Boemei cu Angela Gheorghiu la Metropolitan Opera, sau sa ascultam un concert superb al Filarmonicii din Berlin. Gratuit!

Asa ca, dragelor si dragilor, gasiti mai jos link-urile catre muzeele, salile de spectacole si cartile care sa va tina de urat si sa va imbogateasca in aceasta perioada de carantina:

 

Muzee cu tururi virtuale

Louvre, Paris

Guggenheim Museum New York

British Museum, Londra

Muzeul Vaticanului

Galeria Uffizi Florența

Muzeul Van Gogh, Amsterdam

Pergamon Museum, Berlin

Musee D’Orsay, Paris

Muzee din Bucuresti cu tururi virtuale:

Muzeul National de Istorie

Muzeul National de Arta, inclusiv cu Muzeul Colectiilor de Arta, Muzeul K.H. Zambaccian si Muzeul Theodor Pallady

Muzeul National Filatelic

Muzeul Grigore Antipa

Muzica clasica

Opera din Viena

Metropolitan Opera New York

Filarmonica din Berlin

Festivalul George Enescu este singurul festival de muzica clasica din lume care isi prezinta, gratuit, inregistrari ale concertelor. Gasiti AICI detaliile.

Spectacole de teatru

Teatrul Bulandra ne ofera gratuit, in aceasta perioada, spectacolele de teatru, prin inregistrari care vor fi postate pe pagina lor de Facebook. Puteti vedea in seara aceasta “Mascariciul”, de Cehov, in regia lui Horatiu Malaele, sau, maine seara, Omul cel bun din Seciuan, de Bertold Brecht, in regia lui Andrei Serban.

unteatru ofera si el transmisiuni live ale spectacolelor sale. Pentru unele accesul este gratuit, in cazul in care sunt sponsorizate de un partener, iar pentru celelalte trebuie achizitionate bilete pentru a avea acces la transmisiunea live. Biletele la gasiti pe site-ul Unteatru. Sambata asta, de la 19.00 e programat spectacolul “Conu Leonida fata cu reactiunea”, care este oferit de Lays si poate fi urmarit gratuit pe pagina de unteatru de Facebookiar duminica, la 7 seara, e programat spectacolul “Before Breakfast” de Eugene O’Neill, o productie a Teatrului Maria Filotti din Braila, pentru care gasiti bilete AICI.

Carti

Am vazut o initiativa superba a celor de la Editura Humanitas, care ne ofera in aceasta perioada, ebook-uri gratuite, pentru mai multe carti minunate. Le gasiti AICI, in biblioteca lor virtuala. Eu mi-am ales printre favorite: “Lumea de ieri”, a lui Stefan Zweig, James Joyce, “Portret al artistului la tinerete”, Sabina Cantacuzino – “Din viata familiei Ion C. Bratianu” si W.B.Yeats – “Rosa Alchemica si alte scrieri”.

 

Ovidiu Muresanu Carantina

Sper ca toate aceste informatii sa va ajute si sa va faca mai usoara si mai placuta perioada asta de carantina. O sa revin curand si cu alte propuneri pentru voi.

 

LOve,

O.