HellO, WOrld!

 

Am participat saptamana trecuta la un eveniment care anunta lansarea unei campanii foarte importante pentru protejarea femeilor de hartuirea stradala. Sub indemnul Stand Up, o sa gasiti pe site-ul platforma al campaniei o multime de informatii practice care pot sa ajute atat victimele dar si martorii unor astfel de incidente de hartuire stradala. Sa invete sa reactioneze si sa stie cum sa intervina in astfel de situatii. Am ascultat la eveniment povestile mai multor femei care au avut parte de astfel de experiente neplacute, fiind fie hartuite pe strada, fie in transportul in comun, fie cand se aflau la cumparaturi, propriu-zis cam in orice loc public. Desigur, de catre niste barbati.

Si inca de atunci s-au nascut in capul meu niste intrebari, tinand cont ca sunt o multime de astfel de campanii, de asociatii care se ocupa de drepturile femeilor, care le sprijina in o multime de situatii de abuz sau de hartuire. Insa am senzatia ca se intervine doar asupra efectelor, si nu se regleaza aproape deloc cauzele pentru care sa ajunge la astfel de abuzuri din partea barbatilor. Cumva, pe ei nu ii ajuta nimeni sa nu devina toxici. Sau hartuitori. In scoli se vorbeste prea putin despre asta, iar barbatii sunt in continuare vazuti ca niste fiinte care nu s-au schimbat prea mult de cand au iesit din grota. Si ca atare, nici nu prea avem ce sa le facem, pentru ca ei asa sunt “programati genetic”. Ii aratam ce eroi senzationali sunt cand lupta pe frontul din Ucraina, dar radem de ei, sau facem bascalie pe internet, cand plang la un film romantic. Sau cand se imbraca in roz. Sau cand, pur si simplu, dau si ei o mana de ajutor in bucatarie. Desigur, asta tine de educatie, iar pe fondul traditionalist al culturii noastre, nu e de mirare ca “mafiotii” sunt aratati ca un exemplu bun. Ca atare, barbatii nu au ce cauta in bucatarie, nici sa se implice in cresterea copiilor, nu trebuie sa calce sau sa spele, sa iasa cu caruciorul in parc sau, si mai rau, sa fie pasionati de moda sau arte.

TNF05819-Edit

TNF05907-Edit

TNF05849-Edit

TNF05872-Edit

TNF05920-Edit

TNF05823-Edit

Toate mesajele astea toxice care ajung la ei nu ii ajuta sa devina nici mai atenti, nici mai eleganti, nici mai interesanti  sau atractivi. In schimb, ii pot transforma intr-o varianta mult mai rea a lor. Nu pe toti, poate doar o minoritate, insa e chiar aceea care ajunge la un moment dat sa fie abuzatoare si hartuitoare cu femeile, minoritatile sau animalele. De aceea cred ca e bine sa le spun barbatilor ca e OK sa spele vase. Sa stearga praful daca au chef. Pot sa se imbrace si in roz si sa mearga asa la sala. Daca au copii mici, chiar e bine sa iasa si sa se joace cu ei in parc, pentru ca asa, legatura lor va fi mult mai frumoasa. Pana la urma, barbatii pot face tot ce vor ei, atata timp cat nu deranjeaza pe nimeni altcineva. Dupa cum stiti, cei mai mari bucatari de pe planeta sunt barbati. Si asta pentru ca nu le-a pasat cand cineva le-a spus la un moment dat ca nu au ce cauta in bucatarie. Ei bine, uite ca aveau.

TNF05855-Edit

LOve,

O.

PS Daca cumva stiti vreo asociatie, ONG din Romania care sa se ocupe de sprijin psihologic sau de orice alt tip pentru barbatii care au tendinte abuzive, as vrea sa imi scrieti despre ea, pentru ca vreau ca aceasta postare sa fie prima dintr-o serie in care sa abordez acest subiect al masculinitatii toxice.

 

Photography: Marius Tanef
Hair Style: Robert Both Studio  

Outfit: H&M Essentials Suit & Shirt available online and in selected stores, Dior sunglasses from OPTIblu