“Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste pomana” (Filantropica)

HellO, WOrld!

Banuiesc ca va intrebati de ce am folosit ca  motto replica asta celebra spusa de Gheorghe Dinica in filmul Filantropica. Pentru ca, asa cum stiti, eu ador povestile. Imi plac locurile de poveste, oamenii care au povestile si cuvintele asezate cu ei, lucrurile care imi spun ceva. Si mai ales, imi place ca traiesc intr-un oras care are nenumarate povesti. Bucuresti.

 

O intreaga istorie care se zbate insa sa reziste si sa faca fata lamelor buldozerelor, invaziei termopanelor si a nimicului. Pentru ca Bucurestiul e invadat de nenumarate cladiri de birouri ce se intind ca o plaga pe strazi asezate, cu case vechi, conace boieresti si liniste. Liniste e si in cladirile de birouri, unde cred ca se intalnesc in sedinte doar stafiile, pentru ca nu le ocupa nimeni. Insa, din pacate, bucurestenii asista indiferenti la asta. Vedem cum orasul nostru e ciuntit, o sa privim cum langa Ateneu se va ridica un turn cu 7 etaje, fix pe cladirea superba a restaurantului Cina, iar langa Casa Vernescu se va ridica un proiect rezidential de lux – un bloc.

Ani de istorie frumoasa pusi la pamant sau ascunsi dupa betoane reci. Bucurestiul isi pierde incet incet trecutul, se transforma intr-un oras al nimanui, fara spatii verzi si fara povesti. Ce nu a reusit sa faca Ceausescu, fac in prezent alesii nostri. Viitorul este acum, ni-l dorim cat mai repede, cu betoanele, otelul si termopanele lui, intr-un oras modern si functional. Un Bucuresti unde palatele si frumoasele case vechi nu-si vor mai avea  rostul, iar blocurile si cladirile de birouri fara suflet o sa domine Calea Victoriei.
O victorie uratului, pe care, fara sa ne dam seama, o sarbatorim deja in fiecare zi. Pentru ca nu ne pasa.

LOve,
O.

P.S.  Comisia Tehnica de Urbanism a Primariei Bucuresti a dat miercuri aviz favorabil costructiei unui centru comercial cu 7 Etaje in spatele Palatului Stirbei de pe Calea Victoriei (pe terenul unde acum se afla Gradina Eden). Alesilor nu li se pare deloc aiurea constructia unui mall urias pe Calea Victoriei, in timp ce o multime de spatii coperciale de pe aceeasi strada sunt neocupate, iar locurile de parcare in zona lipsesc cu desavarsire.
Resedinta familiei Stirbei, palatul cu o istorie de 200 de ani ce gazduia cele mai fastuase baluri la sfarsitul anilor 1800, va fi inghitit in curand de un  gigant oribil din beton si sticla.
Edenul se va transforma in mall.

The Project Friday is in LOVE with O. it’s realized with the special support of Molecule F, and it’s a tribute to Romanian designers. 

Photography:  Serban Gheorghiu 
Hair Style: Robert Both Studio  

Outfit: Cristina Sabaiduc coat available on Molecule-F, Calvin Klein shirt, Zara sweater, Andra Andreescu trousers, Nike shoes, Oakley sunglasses