HellO, WOrld!

 

Eu va spun, ca sa stiti. Cred ca in curand o sa ma mut la Cluj. De tot! Orasul are un un vibe atat de bun, incat de fiecare data cand ajung in Cluj simt ca imi incarc bateriile la maxim, chiar daca imi petrec acolo doar 36 de ore, asa cum mi s-a intamplat acum doua weekenduri, cand am fost invitat la Gala UAD. Aveam deja experienta anului trecut (despre care puteti citi AICI), si stiam ca nu pot sa ma astept decat la lucruri extraordinare din partea echipei coordonate de Prof.Univ.dr. Elena Basso Stanescu si de Lect.Univ.dr.Lucian Broscatean. Evident, asteptarile mi-au fost depasite. Din nou. Iar asta nu a fost doar senzatia mea, ci si a sutelor de invitati la prezentarea colectiilor, dintre care, cateva zeci, la fel ca in fiecare an, veniti de la Bucuresti.

Ovidiu Muresanu Gala UAD

13582181_1335514129809303_4570420281293657137_o

Adriana Chiper

13613144_1335555269805189_1659547669880963855_o

Adelina Ivan

13641151_1335512853142764_1051793602026836416_o

Noemi Meilman si Robert Ratiu (Beau Monde)

13640796_1335512929809423_1023640306620038947_o

Maurice Munteanu

Mirela Bucovicean Gala UAD

Mirela Bucovicean

In primul rand,  toate colectiile absolventilor Facultatii de Moda si Design din Cluj au ceva ce te face sa privesti foarte optimist la viitorul acestui domeniu in Romania. In total, au fost prezentate 16 colectii ale absolventilor licentiati, si 11 ale masteranzilor, si sunt sigur ca multe piese din aceste colectii vor aparea in shooting-uri din Elle si Harper’s Bazaar, dar si pe cele mai cunoscute bloguri de moda de la noi.

In al doilea rand, bucuria mea cea mai mare a fost sa vad, pe catwalk-ul amenajat in Sala Polivalenta din Cluj, o multime de outfituri create special pentru barbati. Ba mai mult, au fost cativa tineri designeri absolventi care au prezentat colectii exclusiv masculine. Evident ca am fost foarte fericit! Iar dintre toate, mi-au atras cel mai mult atentia colectia Nostril Bleeders lui Luis Alexandru Drajan (dintre Masteranzi), si Radicalism, colectia lui Bogdan Druta (din grupa absolventilor cu Licenta).

 

21-Luis-Drajan-6-WEB

Ovidiu Muresanu Gala UAD

Ovidiu Muresanu Gala UAD

Colectia lui Luis este una plina de umor si culoare, cu  tente autoironice, dar care transmite un mesaj profund actual, cu referiri la conflictul intre generatii si la influenta uriasa a mediului virtual asupra vietii noastre. Cu combinatii inedite de materiale si volume atent studiate, “Nostril Bleeders” m-a cucerit pe loc si imi doresc sa si port cat mai repede cateva din piesele colectiei.

Ovidiu Muresanu Gala UAD

6-Bogdan-Druta-1-WEB

6-Bogdan-Druta-5-WEB

Ovidiu Muresanu Bogdan Druta

 

Tot despre revolta vorbeste si Radicalism a lui Bogdan Druta (care a primit premiul revistei Beau Monde pentru aceasta colectie), insa in linii mult mai dure, cu taieturi si volume spectaculoase. Culorile pamantului predomina in colectia lui Bogdan, care isi doreste sa transmita astfel un mesaj anti discriminare, un mesaj de revolta impotriva intolerantei si homofobiei. Eu am ales mai sus cateva din piesele colectiei care mi-au placut cel mai mult, si pe care imi doresc sa le port cat mai curand.

Dupa cum spuneam la inceput, a fost o mare bucurie pentru mine sa vad ca in majoritatea colectiilor absolventilor UAD au fost incluse si outfituri destinate barbatilor. Astfel, in afara de colectiile lui Luis si Bogdan, despre care v-am vorbit deja, am mai selectat, mai jos, outfiturile destinate barbatilor care mi-au placut cel mai mult din prezentarile de la Sala Polivalenta din Cluj.

1-Madalina-Stan-4-WEB

Madalina Stan – Coletia “Tobi”

 

4-Borbala-Ferencz-2-WEB

Borbala Ferencz – Colectia “Sons of Cephissus”

 

12-Raul-Lazar-3-WEB

Raul Lazar – Colectia “Mold”

 

11-Anamaria-Comanici-1-WEB

Ana-Maria Comanici – Colectia “Psihanaliza”

 

Nu-i asa ca sunt super cool? De altfel, Facultatea de Moda si Design din Cluj a devenit principala platforma de promovare a tinerilor designeri din Romania, care, cu ajutorul burselor oferite, au ajuns sa fie ca acceptati in internship-uri la branduri internationale renumite: Ann Demeulemeester, Erdem, Marios Schwab, Ashish, Michael Sontag, HAAL, H&M. De altfel, dintre absolventii din 2015, Andreea Castrase este acum angajata la Biroul de creatie H&M din Stockholm, iar Ancuta Sarca este finalista a concursului “Designer for Tomorrow”, in al carui juriu se afla si cunoscutul Alber Elbaz, fostul director de creatie al Lanvin.

Desigur, astazi v-am povestit doar despre colectiile si tinutele dedicate barbatilor, pe care eu le-am ewmarcat la cea de a 22-a editie a Galei UAD de la Cluj. O sa revin curand cu detalii despre colectiile pentru femei, pentru ca unele dintre ele au fost absolut geniale. Si tot atunci o sa va spun si despre petrecerea BMXUAD, care a fost cea mai tare a acestui sezon. Da, desi s-a tinut la Cluj. Dar poate tocmai de aceea. Va spun eu ca orasul asta are ceva special. Abia astept sa-l revad.

 

BTW, cine mai merge la Electric Castle?

 

LOve,

O.

Photography: Emil Costrut (Catwalk photos), Francis Sandor (Photo Wall photos), personal archive.