HellO, WOrld!

Imi era foarte dor de rubrica asta pe care am neglijat-o teribil in ultimii doi ani, dar am si o scuza pentru asta. Toata planeta pare ca s-a oprit un pic in loc, nu-i asa? Insa cum lucrurile par sa fie din ce in ce mai aproape de normal, iar primavara pare si ea sa bata la usa, mi-am propus sa va recomand azi cateva locuri in care sunt sigur ca o sa va simtiti ca in vacanta. Poate una la Berlin, sau pe strazile unui oras din Toscana, in Copenhaga sau la Londra. Ca o surpriza, o sa va duc si inapoi in timp azi, pentru ca pe lista mea vor aparea si doua muzee. Hai sa incepem:

 

Naive

Eram tare curios de ceva vreme cum arata Magazinul Bucuresti dupa renovare, insa nu avusesem nicio ocazie sa-l vizitez. Insa atunci cand am aflat ca la ultimul sau etaj s-a deschis un restaurant superb, care are si un view de 360 de grade asupra centrului Bucurestiului, nu am putut sa ma abtin si am fost impreuna cu niste prietene sa luam pranzul la Naive. Mie mi-a adus aminte cumva de Londra si de restaurantul de la ultimul etaj al lui Tate Modern (unul din locurile mele preferate in capitala britanica). La fel ca si acolo, localul are ferestre mari, pana in pamant, interiorul e aranjat cu mult bun gust, si ai si o terasa/balcon, de unde poti admira intreg orasul. Poate nu vezi Tamisa si catedrala St. Paul, dar de la Naive poti admira cladirea emblematica a Intercontinentalului si acoperisurile orasului vechi.

Unde Naive 2

Unde Naive 1

Ovidiu Muresanu Naive

Unde Naive

Mi-a placut mult ca intr-unul din colturile restaurantului au amenajata si o biblioteca, dar si faptul ca aici se organizeaza frecvent concerte live pentru oaspetii ce vin sa ia masa aici. Meniul e fusion, cu influente mediteraneene, dar poti gasi si preparate romanesti reinterpretate magistral. Am incercat o caracatita foarte bine facuta (lucru destul de rar in Bucuresti), dar si mai multe deserturi, pentru ca nu am putut sa ma opresc la unul singur. Cel inspirat de coliva e genial! Sunt sigur ca o sa fiti de acord cu mine, daca ajungeti la Naive. Ii gasiti, asa cum spuneam, la ultimul etaj din Magazinul Bucuresti.

 

Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck

Cred ca e una din cele mai frumoase case din Bucuresti, ascunsa pe una din stradutele dintre Piata Romana si Piata Victoriei. Ridicata in urma cu mai bine de 100 de ani, vila familiei de artisti Storck este acum transformata in muzeu, deschis de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Interioarele superbe, cu peretii si tavanul pictat de Cecilia Cutescu-Storck, o sa va aduca aminte de frumoasele vile italiene, mai ales ca pictorita a ales sa reprezinte in fresce scene alegorice si vegetale care o sa va uimeasca prin frumusetea lor. La acestea sa adauga si atelierele dar si lucrari (picturi,sculpturi, grafici) ale artistilor  din aceasta familie: Karl Storck (primul profesor de sculptura la academia de Belle Arte infiintata de Theodor Aman), Carol Storck (fiul lui Karl Storck si autorul  statuii Gen Dr Carol Davila – din fata Facultatii de Medicina), Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck.

Unde Storck 7

Ovidiu Muresanu Storck

Unde Storck 4

Unde Storck 3

Unde Storck 1

Storck 8

Chiar daca vila nu este pastrata, din pacate, in cele mai bune conditii, o sa va faca sigur placere sa o descoperiti.Este un crampei de istorie frumoasa a Bucurestiului si veti putea sa va imaginati cum soseau aici vizitatorii pentru a socializa la un ceai cu faimosii artisti romani. Gradina este de asemenea foarte frumoasa, si sunt sigur ca dupa venirea primaverii va arata cu totul si cu totul incantator. Speranta mea este ca in cel mai scurt timp vila sa fie restaurata (asa cum anunta de altfel niste panouri aflate la intrare), pentru ca ar fi pacat sa fie lasata sa se degradeze in continuare. Am facut o comparatie in gand cu Muzeul Sorolla de la Madrid (pe care l-am vizitat anul trecut si m-a impresionat mult – dupa cum am scris si AICI) si ma gandeam cat de pacat este ca o asemenea frumusete, cum e Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu-Storck sa nu fie integrat mai bine in peisajul cultural si turistic din Bucuresti. Mai multe detalii despre programul de vizitare si conditiile de acces gasiti AICI.

FORMA Coffee

Un loc in care poti sa visezi ca esti la Berlin, pentru ca aceasta cafenea din buricul Bucurestilor nu e doar o cafenea. E si o galerie de arta, un spatiu neconventional in care poti sa te vezi cu prietenii la o vorba, un loc in care poti sa visezi sau, de ce nu, sa lucrezi, mai ales daca esti parte dintr-o industrie creativa. Cu o lucrare mare semnata de Ortaku pe unul din pereti, cu aerul sau eclectic si interioarele foarte inalte, ce iti aduc aminte de alte vremuri, cand oamenii nu erau dispusi sa isi traiasca viata in cutii de chibrituri, Forma e un loc ce mi s-a dus imediat la suflet. Si nu doar pentru cafeaua buna sau interioarele foarte pe gustul meu, dar si pentru cocktailurile geniale pe care le-am incercat aici.

Unde 4

Unde 2

Unde 5

Unde 3

Unde 1

Pentru ca e la doi pasi de Piata Universitatii, locul este mereu efervescent, si am auzit o multime de limbi vorbindu-se aici, ca intr-un mini si friendly turn Babel. Il gasiti si voi pe strada Ion Ghica, la numarul 4. Aveti sanse sa ma gasiti si pe mine aici, pentru ca v-am spus, locul imi place tare mult! Ii gasiti si pe Facebook, AICI.

OTOTO Store

Da, am inclus si un magazin in selectia mea de astazi, dar nu unul oarecare. OTOTO (care inseamna in japoneza – fratele mai mic) e un concept store dedicat brandurilor independente, unde o sa gasesti produse ce nu apar in lanturile mari de supermarketuri. De altfel, asta e si ideea din spatele deschiderii acestui magazin (are deja un an de la inaugurare), si pe mine ma incanta enorm selectia lor de produse ce porneste de la produse de bacanie, ceaiuri, alimente vegane, cosmetice naturale, ciocolata, beri artizanale, pana la tuica neaosa, plante, carti si reviste sau obiecte ceramice si de decor. Eu ma simt aici ca intr-un magazin scandinav, unde insa ma bucur sa vad sapun de casa facut ca de bunica, sau dulceturi cum sunt cele de la Naramza, de care m-am indragostit. Ai si cafea de specialitate aici, dar si o selectie de papetarie care o sa te incante. Asa ca daca nu ati intrat inca la OTOTO, trebuie sa stiti ca il gasiti pe strada Mendeleev la numarul 5. Au aici si o cafenea, asa ca puteti sa va trageti si sufletul dupa ce faceti cumparaturi!

Unde Ototo 1

Unde Ototo

Unde Ototo 2

Vestea buna e ca un “frate mai mic” al acestui OTOTO se va deschide cat de curand in zona Victoriei/Dorobanti. Mai multe despre ei si de selectia lor de produse puteti afla de pe pagina lor de Facebook.

Casa Filipescu-Cesianu

Daca sunteti pasionati de istoria orasului, sau pur si simplu sunteti curiosi cum traiau aristocratii romani in secolele trecute, trebuie neaparat sa treceti pragul acestei case – palat, construita undeva la jumatatea secolului al XIX-lea, si care e una din putinele marturii arhitectonice ale felului cum aratau casele in Belle Epoque-ul bucurestean. Cladirea a fost reabilitata si acum este transformata intr-un Muzeu al Varstelor, ce ne prezinta intr-un mod foarte ingenios viata bucurestenilor in ultimele 3 secole, pornind de la detalii de mobilier, de imbracaminte, decoratiuni sau chiar de la detalii practice ale traiului de zi cu zi. Pe mine m-au fascinat, evident, detaliile referitoare la imbracaminte si accesorii, dar cel mai fascinat am fost de colectia de portelanuri, cristale si argintarie, ce este absolut superba (dupa cum vedeti si in una din fotografiile de mai jos).

Filipescu Cesianu 6

Filipescu Cesianu 1

FIlipescu Cesianu 4

Filipescu Cesianu 2

Filipescu Cesianu 5

Filipescu Cesianu 3

Am gasit aici chiar si o harta datand de acum un secol a zonei in care locuiesc si am descoperit uimit ca faimoasa biserica Crucea de Piatra si stabilimentele renumite din zona se pare ca erau foarte aproape de locul unde se afla strada mea in prezent. Insa multe alte detalii despre istoria Bucurestiului puteti afla trecand pragul acestei case aflate la intersectia Caii Victoria cu Strada Sevastopol. Despre programul muzeului si al expozitiilor de aici gasiti mai multe detalii AICI. Eu sunt sigur ca o sa va incante acesta plimbare prin timp, asa ca va recomand sa va treceti in agenda o vizita la Casa Filipescu-Cesianu.

 

Sper ca v-a facut placere si va inspira recomandarile mele de azi si promit sa revin, cat de curand, cu alte si alte locuri care sa va faca sa va simtiti ca in vacanta chiar aici, in Bucuresti.

 

LOve,

O.