HellO, WOrld!

Are you ready for the NYE Party? V-ati pregatit tinutele? O sa purtati ceva rosu?

Eu abia astept sa inceapa! Dar ce astept de fapt?
E o petrecere ca oricare alta petrecere din cele 3752 petreceri la care am fost in ultimul timp. Insa cand s-a transformat Revelionul intr-un simplu party tematic, asta incerc sa-mi amintesc.
In copilarie nu exista o noapte mai fascinanta ca cea dintre ani. Era cea mai lunga noapte a anului, singura in care care programul TVR avea mai mult de doua ore – ba chiar tinea pana dimineata. Era noaptea cand nimeni nu dormea. Chiar si eu, desi eram mic, aveam permisiunea sa stau cu ochii lipiti de televizor pana dincolo de miezul noptii. Pentru ca TELEVIZORUL era invitatul principal al oricarei familii de Revelion.

Margareta Paslaru si Marina Voica – Revelion TVR 1960

Insa ce programe fantastice! Era evident ca se muncise tot anul pentru emisiunea cu cea mai mare audienta din istoria televiziunilor romanesti. Stela Popescu, Margareta Paslaru, Corina Chiriac, Marius Teicu, Amza Pelea, Stefan Banica, Aura Urziceanu, Anda Calugareanu, Toma Caragiu, Dem Radulescu, Alexandru Arsinel, Florian Pittis, erau cei care transformau Revelionul intr-o noapte de neuitat. Un spectacol complet, la care se uita toata tara, imbracata frumos si asezata in fata televizoarelor, asteptand sa se faca ora 12, cu cupele de sampanie in mana. Pentru ca da, daca ma mai fascina ceva atunci, erau tinutele purtate in noaptea de Revelion. De aceea am si ales niste fotografii din Arhiva TVR, pentru ca mi se pare senzational sa redescopar acum ce frumos se imbracau artistii ce apareau in spectacolul TV al anului. Si erau anii 60, 70 sau 80, cand in Bucuresti nu exista decat Romarta, Adam si Eva si celebra Casa de Moda Venus. Comparati putin cu ce se intampla acum.

Stela Popescu si Stefan Banica – Revelion TVR 1974

Anda Calugareanu si Toma Caragiu – Revelion TVR, anii ’70

Anda Calugareanu – Revelion TVR, anii ’70

Stela Popescu si Alexandru Arsinel

 Magia a disparut insa. La sfarsitul anilor ’80, bugetele TVR se redusesera, numarul de artisti acceptati de cenzura comunista se redusese simtitor, glumele erau mai putin spumoase, iar tinutele isi pierdusera din glamour.

Apoi, in anii de liceu, TV-ul a disparut complet din atentia mea. E adevarat, revelioanele tineau deja trei zile si trei nopti, in cabane la munte – offf, Colibita, ce loc frumos! sau la Sangeorz Bai, in hotelul Hebe. Daca n-ati auzit de aceste doua locuri, nu-i nimic. Insa va invit sa le descoperiti, sunt tare frumoase! Sau cel putin, asa imi amintesc eu din noptile geroase de Revelion, alaturi de colegii de liceu, cand petreceam pana dimineata, fara sa ne uitam, nici macar o secunda, la TV.

Pentru ca televizorul a incetat sa mai fie oaspetele de vaza in casele noastre, de Revelion. De altfel, cine isi mai petrece NYE acasa? Sunt atatea petreceri,  atatea spectacole din care sa alegi. Insa niciunul nu mai are magia pe care ne-o transmitea televizorul in anii 70 si 80. Sau cine stie? De aceea, anul asta am hotarat sa stau acasa, sa ma uit la televizor, alaturi de prieteni.

Iar voua va doresc sa petreceti bine, oriunde v-ati afla! Cu, sau fara TV.

Happy New Year!

LOve,
  O.