“What the World needs now is love, sweet loveIt’s the only thing that there’s just too little of.” (Jackie DeShannon)

 

HellO, WOrld!

 

Probabil toata lumea a auzit de experimentul celebru in care trei borcane pline cu orez sunt supuse unor experiente diferite. Unuia i se adreseaza mereu injurii, cuvinte urate, se tipa si urla la el, in timp ce al doilea recipient este tratat mereu numai cu dragoste si cuvinte frumoase. Al treilea borcan este ignorat complet. La finalul experimentului, orezul tratat cu dragoste a ramas la fel de alb si imaculat in borcanul sau, pe cand cel la care s-a tipat s-a transformat intr-o mazga cleioasa si murdara, aproape neagra. Cel de-al treilea, ignoratul, s-a umplut de mucegai. Cumva,  ceea ce se intampla in ultimul timp in real life, dar si in online, m-a dus cu gandul exact la acest experiment, poate pentru ca mi se pare cel mai relevant in contextul agresivitatii ingrijoratoare de care suntem inconjurati. Stirile despre cazuri inimaginabile de violenta in randul adolescentilor aproape ca nu lipsesc din niciun buletin de stiri.

Ovidiu Muresanu Side 2

Ovidiu Muresanu Side 5

Ovidiu Muresanu Side 4

In acelasi timp, m-am trezit si eu atacat de necunoscuti in online, in urma unor postari pe care le-am facut, si in care ceream un pic de compasiune pentru o prietena care a gresit, si-a recunoscut greseala, dar care in continuare este calcata in picioare (chiar daca virtual), de o multime agresiva de necunoscuti. Din fericire, viata de creator de continut (sau de influencer, acest termen atat de blamat si urat de toata lumea) te invata destul de repede cum sa te calesti si sa nu mai iei in considerare mesajele de hate. Dar cand ele curg in valuri e destul de greu sa nu le sesizezi si sa nu te afecteze. De asta cumva tratez la inceput cu umor astfel de mesaje, pentru ca sunt destul de rare si nu simt ca merita sa imi stric ziua sau mood-ul pentru cineva (un trol, de obicei), care poate nu a fost suficient de iubit in copilarie. Sau nu a fost iubit niciodata si atunci isi varsa nefericirea intr-un loc ce a devenit o supapa a tuturor frustrarilor lumii: online-ul. Si mai precis, Social Media. Cand lucrurile devin insa mult mai agresive si se aduna stoluri de troli, lucrurile nu mai sunt atat de simple.

Ovidiu Muresanu Side 1

Ovidiu Muresanu Side 3

Desigur, exista intotdeauna varianta ignore sau block, iar majoritatea acestor platforme permit filtrarea mesajulor in functie de expeditor sau de cuvintele folosite. Dar asta nu rezolva, de fapt, problema de fond. Si anume, toata aceasta ura. Toata aceasta violenta. Care, vrand, nevrand, se roteste in jurul nostru in cercuri care par ca se strang tot mai mult si devin tot mai mici. E adevarat, am trecut deja prin 3 ani teribili, in care ingrijorarea ne-a atacat din toate partile, fiind prezenta cu stiri urate in fiecare zi: pandemie, razboaie, crize, minciuna, coruptie, inflatie. Si de aceea poate incepem sa ne sufocam, la fel ca orezul din borcanul la care se tipa si urla. Si sa ne innegrim. Sa fim si noi la fel. La fel de galagiosi si de lipsiti de orice bunatate ca si cei care ne-au transformat in asa ceva. Iar indiferenta nu ajuta nici ea, asa cum arata acelasi experiment.

Ovidiu Muresanu Side

Ovidiu Muresanu Side 6

Singura solutie este bunatatea. Blandetea. Frumusetea. Intelegerea. Dragostea. Cuvinte folosite mult in aceasta saptamana in care ne apropiem de Paste, sarbatoarea luminii. Dar pe care ar trebui nu doar sa le rostim mai des, dar sa le si traim mai des. Sa le aratam si celor din jur, si nu doar familiei sau cunocutilor. Ci oricui. Chiar si un simplu zambet poate schimba atat de multe. Daramite o declaratie de dragoste. Incearca si tu. Pentru ca lumea chiar are mare nevoie de iubire. E singurul lucru care nu e niciodata destul.

LOve,

O.

PS Am facut fotografiile astea in Antalya, mai precis in Side, langa o parcare si un teren viran situate chiar langa ruinele unui vechi oras roman. Care se vedea splendid in departare, asa cum straluceau coloanele lui in timp ce soarele care apunea parea sa-l readuca la viata. Si in tot timpul asta, plimbandu-ma pe terenul viran plin de gunoaie si de nisip, ma gandeam cum lumea, asa cum e ea, nu inceteaza sa creada in frumos si sa incerce sa il pastreze, chiar si dupa mii de ani. Chiar daca nu mai crede in aceiasi zei, chiar daca nu mai vorbeste aceeasi limba, frumosul e ceea ce ne leaga peste sute si mii de ani.

 

Hair Style: Robert Both Studio  
Outfit: H&M Spring Summer 2023 suit & shirt,  Tom Ford glasses, Converse shoes.