“Every new discovery is just a reminder we’re all small and stupid.” (Everything, Everywhere, All at Once)

 

HellO, WOrld!

 

Am iesit atat de entuziasmat si fericit de la filmul semnat de cei doi Daniel, incat abia asteptam sa ajung acasa si sa scriu despre experienta fabuloasa pe care am trait-0 urmarind cele 139 de minute ale acestei pelicule. M-a prins atat de tare povestea complet nebuneasca a lui Evelyn Wang, emigranta de origine chineza interpretata magistral de Michelle Yeoh, incat mi-as fi dorit ca in acel moment toate premiile posibile si imposibile sa ii fie decernate, pe drept, acestui film. El a avut premiera in Romania pe 10 Februarie, dar cum e un film lansat anul trecut si care a facut foarte malta valva, pentru ca are si cele mai multe nominalizari la Oscaruri. ma gandesc ca poate l-ati vazut deja. Oricum, nu o sa dau spoilere, pentru ca “Orice, oriunde, oricand” chiar trebuie vazut, daca se poate, la cinema. Daca nu, sa stiti ca este deja disponibil pe Voyo.

image-w1280

Dar de ce m-a impresionat atat de tare? In primul rand, pentru ca este teribil de original. Imaginati-va un mix intre un film Marvel, o comedie absurda, un film clasic cu karate, Matrix si un film de dragoste. In primele minute s-ar putea sa nu intelegi foarte bine ce ti se intampla, pentru ca totul pare foarte absurd. Dar apoi povestea se construieste atat de magistral si in acelasi timp delicat incat nici nu iti dai seama cand dintr-o data traiesti cu sufletul la gura toate incercarile prin care trece Evelyn Wang, in toate universurile pe care le traverseasa incercand sa salveze lumea. Funny e ca de fapt ea este un personaj super banal, cu o viata teribil de anosta, in care trebuie sa faca fata provocarilor date de propria afacere semi-falimentara, problemelor din casnicie, stresului provocat de plata taxelor la stat si neintelegerilor cu fiica sa aflata la varsta adoloscentei. V-am zis? Poate va regasiti chiar voi in acest scenariu. Macar intr-o mica masura, sunt sigur. Dar uite ca totul se schimba si dintr-o data existenta tuturor universurilor cunoscute si necunoscute ajunge sa depinda de Evelyn, proprietara banala a unei spalatorii. O femeie cu o multime de pasiuni, pe care insa nu si le-a urmat insa niciodata pana la capat.

“You’re capable of anything because you’re so bad at everything.”

Asta ii spune una din variantele sotului sau (dintr-un alt univers), ca sa ii explice de ce doar ea, dintre toate fiintele umane,  ar putea salva lumea. Sau lumile, pentru ca vorbim de multivers.

orice-oriunde-oricand-4-1024×682

Insa, in timp ce se derula filmul, am inteles la un moment dat ca, de fapt, “Orice, oriunde, oricand” nu e doar despre salvarea multiversului, ci e un film despre relatia dintre mama si fiica. Despre dragostea de mama, care este atat de puternica, incat poate strabate toate universurile doar pentru a-si salva copilul:

“No matter what, I still want to be here with you. I will always, always want to be here with you.”

Si este si filmul relatiei intre doi soti care sunt de mult timp impreuna si poate ajung sa uite ce i-a facut sa se indragosteasca unul de celalalt. Si au nevoie de o scanteie care sa le reaminteasca de unde au plecat:

“So, even though you have broken my heart yet again, I wanted to say, in another life, I would have really liked just doing laundry and taxes with you.”

Asta e replica pe care o Evelyn o primeste intr-o alta lume, de la un alter ego al sotului sau. Si cumva, spre finalul filmului realizezi ca tot absurdul asta nu a fost in zadar. Si la fel cum lumea noastra, ce pare complet absurda daca o privesti obiectiv, are totusi un sens, la fel si “Orice, oriunde, oricand” ne arata sensul, desi aproape pe tot parcursul filmului cei doi regizori incearca sa ne convinga ca poate ar fi mai bine ca lumea sa nu aiba niciun rost. Dar eu i-am gasit rostul in cel mai frumos moment al filmului (dupa parerea mea), atunci cand cele doua personaje – mama si fiica – ajung intr-un univers unde viata nu e posibila si de aceea sunt transformate in doua roci rotunde. Dialogul lor, care apare doar subtitrat, este minunat. Si atunci am simtit ca toata dragostea aia de mama o sa duca toata povestea pana la capat si Evelyn va salva nu doar toate lumile posibile, dar si relatiile cu sotul, cu tatal si mai ales cea cu fiica ei. Si atunci m-am gandit la toate mamele de pe aceasta planeta, cum se lupta ele in fiecare zi pentru copiii lor, nevazute si de multe ori nebagate in seama, neintelese si neapreciate cu adevarat pentru toate sacrificiile pe care la fac.

orice-oriunde-oricand-3-1024×682

Noroc ca vine 8 Martie si atunci poate mai stergem din praful pus pe recunostinta fata de mame. Dar altfel, eu chiar cred ca mamele ar putea salva cu adevarat lumea, nu doar cea fictiva din “Orice, oriunde, oricand”. Ci si pe a noastra, cred, daca s-ar uni si le-ar spune tuturor fiilor lor ca orice razboi e o tampenie fara margini. Sincer, eu chiar astept ca la un moment dat sa se intample asta.

Pana atunci insa, mergeti sa vedeti “Orice, oriunde, oricand”. Sau vizionati-l acasa, daca va e mai comod. Dar chiar cred ca e un film pe care toata lumea ar trebui sa il vada. Asa absurd cum e el. Dar poate tocmai de aceea, ar fi bine sa urmati un alt sfat din film:

“The only thing I do know is that we have to be kind. Please, be kind. Especially when we don’t know what’s going on.”

 

Gasiti AICI programul cinematografelor unde ruleaza filmul. Si nu, nu va uitati la comentariile lasate pe Cinemagia de cei care au gasit de cuviinta sa isi exprime parea acolo. S-ar putea sa va descurajeze. Poate, pana la urma, chiar nu e un film pentru oricine.

LOve,

O.

PS Am o mentiune speciala aici pentru fabuloasa Jamie Lee Curtis, care o interpreteaza pe functionara de la taxe si impozite (ANAF-ul local), dar si una pentru Ke Huy Quan, care il interpreteaza pe sotul lui Evelyn, Waymond – el a si luat de altfel Globur de Aur pentru rol secundar.

orice-oriunde-oricand-2-1024×682