HellO, WOrld!

Si cred ca nu e doar in aer, e si in valurile marii, in florile de tei sau bujori, in carti, in filme, la petreceri, ma rog, cred ca e cam peste tot zilele astea. Numai asa pot sa-mi explic de ce ieri am intrat la Carturesti si prima carte pe care mi-au cazut ochii a fost cea mai recenta traducere din Eric Emanuel Schmitt – “Elixirul dragostei“. O carte la fel de frumoasa ca “Cea mai frumoasa carte din lume” a aceluiasi autor belgian. Dar care vorbeste numai si numai despre iubire. La fel ca si filmul “Adevarul gol-golut“, cu Katherine Heigl si Gerard Butler in rolurile principale,  dar care reia tema in maniera hollywoodiana, film pe care l-am revazut in weekend. Ambele productii insa – cartea si filmul, incearca sa descifreze secretul acestui sentiment. Ce ne face sa ne indragostim, dar, mai ales ce resorturi determina iubirea fata de o anume ea sau de un anume el. E un elixir anume, o lista de factori, o formula chimica? Ce ne arunca cu inima inainte in nebunia asta in care ne lasam parasiti de ratiune? Cum alegem aleasa, alesul? Primeaza dorinta, sau sentimentul?

Ovidiu Muresanu LOve

Ovidiu Muresanu LOve

Ovidiu Muresanu LOve

Ovidiu Muresanu LOve

Ovidiu Muresanu LOve

Ovidiu Muresanu LOve

Ovidiu Muresanu LOve

Ovidiu Muresanu LOve

Adam, personajul din cartea lui Schmitt spune ca nu niciuna din cele doua nu au vreo legatura, ea fiind doar inventata de nenumaratele basme si romane romantice: “Relatiile interumane sunt falsificate de o colosala eroare: ideea ca sexul si sentimentele sunt pe acelasi plan, Or, sexul si dragostea ocupa doua teritorii diferite. Daca iubirea il invadeaza pe cel al sexualitatii, care, fata buna, o lasa sa intre, nu exista totusi nici o legatura intre dorinta si afectiune.”

Chiar asa sa fie? Nu prea am vazut multe iubiri implinite fara sex, cum nici partidele de amor fara amor nu prea au sare si piper daca le repeti la nesfarsit, indiferent de cat de minunate si exotice si ar fi personajele care iti trec prin pat. Si atunci, cum sa ne raspundem, saracii de noi, la niste intrebari atat de simple: “Ce e dragostea?“, “De ce m-am indragostit de X si nu de Y?”

“Dragostea scapa logicii, caci nu apartine nici ratiunii, nici dovezilor, nici adevarului: este o alegere personala. In secolul de aur, filozoful Pascul, constatand ca nu poate demonstra existenta lui Dumnezeu, a propus un pariu. Printre milioane de incertitudini, afirma ca am avea mai mult de castigat crezand in Dumnezeu si respectandu-l, decat necrezand.

Imi zic ca este la fel si in cazul iubirii. Sa pariem deci pe ea. Sa o facem sa existe. Iata provocarea mea. Iubirea ma intereseaza mai mult decat seductia, decat placerea, ba chiar si decat fericirea.” (Elixirul dragostei)

LOve,

O.

 

Photography: Sebastian Florea
Hair Style: Robert Both Studio
Outfit: Shirt & Shorts from Spring/Summer H&M Collection, available now in stores, Aldo shoes and Persol sunglasses from Optiblu Romania.