HellO, WOrld!

Sunt teribil de fericit! Toamna asta a venit cu o multime de surprize frumoase, iar una dintre ele m-a bucurat teribil de tare. Am propriul meu parfum! Da, un parfum ce se identifica perfect cu personalitatea mea, o esenta la care visam de multi ani, dar nu reuseam sa o regasesc niciunde. Se numeste Oudh en Moksha, si a fost creat special pentru mine de catre Raluca Vasile, cea care a lansat in Romania un brand de parfumuri organice: Your Personal Aroma.

YPA

Am avut intotdeauna o relatie speciala cu parfumurile, influentata de povestile despre alchimistii ce cautau sa obtina niste esente rare prin combinarea unor ingrediente unice, numai de ei stiute. Apoi, am citit “Parfumul” lui Suskind, roman care mi-a adancit senzatia ca parfumurile ascund in sticlutele lor pretioase si ceva magic. Ceva care poate sa te faca sa te indragostesti, sa uiti de tine, sa-ti pierzi mintile si uzul ratiunii. De aceea, cand am aflat ca Raluca a lansat aceasta linie de parfumuri, care include 8 esente dedicate femeilor si alte 8 dedicate barbatilor, am fost foarte curios sa aflu cateva din secretele ei. Mai bine zis, ale meseriei de parfumier, pentru ca Raluca Vasile este singurul parfumier din Romania certificat New Luxury Code (parfumuri integral organice din esente rare).

Ovidiu Muresanu YPA

YPA

Care este cea mai veche amintire olfactiva a ta? Pentru mine, de exemplu, este mirosul vacantelor copilariei, cel din dulapul bunicii, dar si mirosul fanului proaspat cosit.

Sigur ca imi amintesc cu drag de mirosurile copilariei petrecute la bunici la tara si apoi Constanta, o perioada importanta si frumoasa din viata mea. Mirosul marii, al florilor de camp, de gradina si al strugurilor plini de bruma culesi direct din butasii din via bunicilor m-au apropiat de natura, si au creat o conexine puternica cu naturalul si stilul de viata sanatos. Am avut mereu un stil de viata ordonat, fara derapaje majore. Nu fumez, nu consum alcool decat foarte rar, incerc sa maninc cat mai natural si am simtit mereu energia pozitiva pe care mi-o da apropierea de apa si natura. Imi place natura, mirosul de iarba dupa ploaie, sau de pamant afanat, si in general imi plac locurile pustii de lume, dar vii de la natura, pentru ca imi dau senzatia de libertate, ca sunt libera sa creez fara nici o constrangere. Actul de creatie olfactiva e cel mai adesea un act de concentrare, de dedicare si de izolare. Creatia olfactiva inseamna maturitate, chimie si multa imaginatie, pentru ca reuneste toate experientele anterioare ale creatorului. Si de obicei dureaza ani pana sa creezi un concept inchegat, un miros sau o colectie tematica si apoi sa o transpui intr-un design al produsului care sa te rerezinte.

Magnolia este floarea care m-a fascinat mereu, nu numai pantru ca inflorirea magnoliiilor vesteste primavera, anotimpul meu preferat, dar si pentru ca am descoperit acesta floare prin mama, care a avut mereu un simt estetic deosebit, iar hainele si dulapul ei au un miros aparte. Primele parfumuri tot de la ea le-am “adoptat”.

Raluca Vasile

 

Cand ai simtit ca vrei sa fii un creator de parfumuri?

Acum 3 ani cand am si creat Smartbrand-sensory power, prima agentie specializata in branding multisenzorial. Atunci am decis sa meseria mea de consultant de brand si designer de interior va evolua in directia brandingului multisenzorial, moment in care am intrat in contant cu o noua lume, cea a parfumierilor si designerilor de arome, de gusturi si texture unice, cu o viziune si un simt aparte pentru a crea “experienta de stopping power” pentru spatiile comerciale pe care le decorau. Atunci mi-am dat seama ca vreau sa fac si eu asta, adica mai mult decat design personalizat de brand si texturi aparte, ca vreau ca prin ceea ce fac sa creez asocieri unice ale locului sau spatiului cu un miros aparte si personal, ca un spatiu sa fie recunoscut pur si simplu dupa miros.

Da, sunt parfumier cu scoala , am studiat 2 ani Arta Parfumeriei la scoli de renume din Londra, Paris si Milano si creez dupa metode incipiente ale scolii traditionale franceze de la Grasse, cu skiluri moderne invatate de la celelalte scoli si accente reinterpretate. Meseria de baza de creatie si design m-a ajutat in acest sens, cel putin cu exercitiul imaginatiei si memoria olfactiva a mixului de esente, pentru ca un parfum contine cateva zeci daca nu sute de esente.

Cred ca orice parfumier creator trebuie sa aiba in minte mirosul natural al plantelor din care au fost obtinute mult prea pretrioasele esentele (cu o valoare de multe ori peste cea a aurului). De aceea calatoriile, curiozitatea si descoperirea permanenta de noi esente sunt obligatorii. 

 YPA

Cum vezi viitorul parfumeriei? Pe tine te preocupa crearea unor esente din ingrediente naturale, organice, crezi ca oamenii isi vor dori din ce in ce mai mult astfel de parfumuri?

Este greu sa vorbesc despre viitorul industriei parfumului. Cert este ca parfumurile comerciale, peste 90% sintetice in cea mai mare parte, vor ramane atasate marilor case de moda, ele le sustin, insa vor tine din ce in ce mai mult cont de noile tendinte si esente create de marile companii de cercetare in domeniul parfumeriei si aromelor.

Exista insa o tendinta spre natural, spre parfumuri organice de nisa, din ce in ce mai evidenta si ceruta din ce in ce mai adesea de consumatori in vest (vorbesc de New York, Londra si Paris – cele trei capitale ce dau tonul in domeniul parfumului), odata cu cresterea importantei pentru stilul sanatos de viata si constientizarea bolilor moderne. Sigur ca nu toate parfumurile de nisa sunt organice, pentru ca lipsa esentelor naturale in piata este evidenta si tot mai multi parfumieri de nisa folosesc sintetice, in special cand au linii de parfumuri pentru piata internationala.

Parfumierul de organic sau de natural este un artizan, dar si chimist in acelasi  timp, creeaza colectii limitate din ingrediente rare si isi permite luxul creatiei de unicate. Iar parfumeriile artizanale sunt acele boutiques pe care unii clienti le-au mai intalnit in sudul Frantei sau  in sudul Spaniei, unde se vand, in general, parfumuri create cu multa atentie la detalii si la manufactura. Au acea patina de vintage, pelicula vizibila de ulei si un aspect dens si cu textura, nu clar si transparent ca parfumurile cu care suntem obisnuiti. Iar mirosul, chimia cu pielea si persistenta sunt aparte si ne fac sa ne simtim unici si speciali, pentru ca nu vom mirosi ca oricine altcineva.

Cum gasesti ingredientele? Folosesti si ingrediente locale?

Ingredientele le iau din toata lumea, de la furnizori certificate organic care livreaza pentru industria parfumeriei catre parfumierii certificate, le testez si apoi decid in functie de nevoi si colectia pe care intentionez sa o creez. Acum de exemplu, de mai bine de un an caut esente pentru a crea mirosul de pruna afumata, un miros rar, special, intens care in genere nu se obtine pe cale naturala, ci din anumite combinatii de ingrediente si mai rare.

Nu folosesc ingrediente locale deocamdata, nu avem o industrie si o cultura in a crea esente certificate organic, cerintele legislatiei internationale sunt ridicate si costa mult ca un furnizor sa se certifice, iar eu deja am cerinte din colturi departate ale lumii pentru parfumurile mele, care trebuie sa raspunda acestor reglementari internationale. E nevoie de mai mult decat pasiune, e nevoie de stiinta si intelegere la un alt nivel a acestui fel de business.

Se spune ca “Barbatii sunt de pe Marte si femeile de pe Venus.”. Cand  creezi un parfum te gandesti la aceste diferente? Ai in plan si un parfum unisex?

Absolut, ma gandesc la toate diferentele. Eu inca mai cred si mai sper insa ca femeia trebuie sa ramana femeie, si barbatul barbat. Sigur ca si eu ma dau cu un anume parfum la o intalnire de business, si cu altul in concediu sau la o iesire in oras, si cred ca toti avem un parfum de zi, unul seducator preferat pentru seara si unul care ne da senzatia de libertate si prospetime pentru timpul liber sau pentru concediu. La urma urmei, parfumul este despre unicitate, seductie si mister fata de sexul opus si nu numai, si ma gandesc totusi cat de des un barbat s-ar simti atras de un miros de barbat si invers.

Eu cred ca parfumurile natural sunt expesia cea mai sincera si autentica a personalitatii noastre, sunt esenta naturii noastre, de aceea am si creat colectia YPA Your Personal Aroma cu opt parfumuri feminine si 8 parfumuri masculine personalizate dupa cele opt arhetipuri de personalitate olfactiva associate cu esente dominate din piramida notelor ce alcatuiesc parfumul dedicate fiecarui tip. Parfumul No2 din colectie, Bois de Vetiver, cel ce raspunde tipului rebel creativ de personalitate e usor masculin, deci poate fi privit ca un parfum unisex, totusi nu l-as duce atat de departe, pentru ca esentele folosite sunt diferite chiar si in acest caz. Au insa note comune de mijloc, precum tonka, rozmarin sau vetiver.

YPA

Eu calatoresc foarte mult, iar multe din destinatiile mele preferate de vacanta le asociez cu un miros, un parfum anume, pe care nu l-am intalnit altundeva. Poti sa-mi spui care e locul unde iti place cel mai mult sa-ti petreci vacantele? Si cum miroase el?  

Da, ai dreptate. E instinctual sa asociem locul cu un anume miros, e inevitabil. Ce nu stiu multi dintre noi insa este ca mirosul din toate simturile are impactul cel mai puternic asupra memoriei. Iti urmaresc postarile si cred ca se simte emotia in modul cum povestesti despre un loc, se simte ca ai incercat sa-i descoperi autenticitatea, dincolo de atractia locurilor turistice.

Si eu calatoresc destul de mult. Cam de doua ori pe an intr-o locatie exotica, de cele mai mult legata de descoperirea minunillor naturii si a unor mirosuri ale locului aparte care ma pot inspira creativ. Imi plac mult locurile cu natura pura, la limita civilizatiei: insulele din oceanul Indian (Maldive, Seychelles, Mauritius, Madagascar). Cred ca natura a fost foarte darnica cu aceste locuri, atat vizual, cat si olfactiv. Diminetile miros aici a fructe lamaioase si parca tot ele improspateaza si aerul, de altfel foarte umed la peste 40 de grade la umbra. Calatoria din insulele pustii din Maldive si mirosul florilor de frangipani m-a inspirat sa creez conceptul si colectia YPA. In America centrala voi ajunge la inceputul anului viitor, dar stiu sigur ca o sa-mi placa Havana si toata Cuba. Urmatorul parfum va avea poate iz de rom cubanez .

La fel de bine si altfel miros si piscurile din Piatra Craiului, florile salbatice au atractia si parfumul lor aparte, nu cred ca am mirosit cimbrisor mai parfumat decat cel salbatic de aici. Cert este ca am pastrat cate o floare uscata cam din toate locurile pe unde am calatorit.

 

 

Parfumurile Your Personal Aroma sunt disponibile pe platforma Molecule-F, iar daca vreti sa va intalniti personal cu Raluca, o puteti face trimitandu-i mai intai un email AICI. Puteti sa va intalniti cu lumea magica a parfumurilor YPA si la urmatoarea editie a V for Vintage, care va avea loc pe 31 Octombrie-1 Noiembrie la MNAC Sala Dalles.

 

LOve,

O.